Edzésben a gyalogló olimpikon – Helebrandt Máté hazai versenyeken indul idén

Teljesen a feje tetejére állt Helebrandt Máté felkészülése. A nyíregyházi olimpikon csúcsformában érkezett haza egy háromhetes külföldi edzőtáborból, amikor a koronavírus-világjárvány miatt elhalasztották a gyaloglóversenyeket is – sőt, magát az ötkarikás játékokat. Így 2020 a felkészülés jegyében telik számára, s mivel nincs szüksége speciális létesítményekre, továbbra is edzésben van, gondolva a nyár végi, hazai bajnokságokra.

Tréningezik

A kép megszokott: mostanában is gyakorta lehet találkozni Helebrandt Mátéval Nyíregyháza útjain, vagy éppen a stadionban, hogy rója a kilométereket, de talán nem olyan derűvel, mint korábban.

Biztató indulás, lesújtó folytatás

Az esztendő ugyan még biztatóan indult a Nyíregyházi Sportcentrum válogatott atlétája számára: kőkemény alapozás, majd háromhetes, sikeres edzőtábor Portugáliában. Ám pont amikor számára az év legfontosabb, olimpiai kvalifikációs versenye következett volna 50 kilométeres gyaloglásban Szlovákiában, ami egyben magyar bajnokság is lett volna, a pandémiás helyzet miatt elhalasztották.

Mellbevágó volt

– Mikor Portugáliából hazajöttünk, akkor voltam csúcsformában, akkor lett volna a legfontosabb kvalifikációs versenyem. Mi arra a szlovákiai versenyre készültünk már november óta. Egy nagyon jól sikerült és kemény téli alapozáson is túl voltam. Az ott egy kicsit mellbevágó volt, amikor előtte egy héttel jött a hír, hogy azt elhalasztják – nyilatkozta a Nyíregyházi Televíziónak a válogatott atléta.

Nem számítanak az idei versenyek

Aztán kiderült, nemcsak az maradt el, hanem minden tavasszal, hiába nézték még a naptárat és a lehetséges, például svéd verseny időpontját. Sőt, az olimpiát is elhalasztották egy évvel. Ez viszont azt jelenti, hogy idén már nem indul nemzetközi versenyen, hiszen, ha egyáltalán lesznek is, a szövetség közlése szerint nem számítanak majd bele az olimpiai kvalifikációba. Márpedig Tokió a legfontosabb 2021-ben, valamint az odavezető megmérettetések.

Edzésben tudott maradni

Így a napi két edzésből egy lett, valamint egy délutáni, otthoni erősítés. De neki még így is szerencséje van, hiszen nem kell csarnok az edzéseihez, elég a stadion, vagy éppen a Sóstói út. Ám volt, amit nehezebb elviselni. Egy élsportolónak az az élete, hogy versenyez, de mivel nem voltak időpontok, még távoliak sem, nehéz mindennap odatenni magukat kapaszkodó nélkül.

„Túlélni” a motivációhiányt

– Nekünk igazából ez az életünk, hogy versenyek vannak, vannak kitűzött célok és akkor arra készülünk. Mivel ez nem volt, ezt az időszakot nehezen lehetett átélni. Hiába kimentünk edzeni, az mégsem olyan volt, mint amikor van egy adott időpont, amire fel kell készülni. Most ennek a motivációnak a hiányát kellett valahogy túlélni – mondta Helebrandt Máté.

Megvédeni a bajnoki címet

Ez többé-kevésbé sikerült is neki, de volt bőven holtpont, így lelkileg megviselte az előző időszak. Ami kézzelfoghatónak tűnik, hogy a nyár végén-ősz elején lesz magyar bajnokság, csapatbajnokság, és szuper liga versenyek is, így az mindenképpen cél, hogy a tavaly szerzett bajnoki címét megvédje. Aztán pedig jöhet egy hosszú és remélhetőleg eredményes alapozás, majd a remények szerint az olimpia.