Úszás szakág

A nyíregyházi úszósport története egészen a 70-es évekre nyúlik vissza. 2009. évben a Nyíregyházi Spartacus Sport Club egyesületből jött létre a Nyírsuli Kft. (jogutód Nyíregyház Sportcentrum Nonprofit Kft.), melynek úszás szakágához egyre több fiatal csatlakozik.

A szakosztály jelenlegi szakmai stábja 2011. szeptembere óta irányítja a nyíregyházi úszósport munkáját, ez idő alatt úszóink létszáma csaknem duplájára emelkedett, versenyzőink az országos bajnokságokon díjak sokaságát hozták el. Számos kiemelkedő eredményt elért sportolóval büszkélkedhet Nyíregyháza, az úszósport területén Szabó Tünde olimpiai-, világ- és Európa bajnoki ezüstérmes, IBV aranyérmes úszónő volt az, akinek köszönhetően Nyíregyháza város nevét egy világ megismerhette.

Nemzetközi versenyeken dobogós helyezéseket elért úszóink: Csabai Judit (Európa bajnokságon 3. helyezett, Ifi EB-n 2. helyezett, IBV 1. helyezett) Kovács Rita (Európa- bajnokság 1. helyezett, Ifi EB-n 3. helyezett, IBV 3. helyezett) Szokol Tamás (IBV 1. helyezett) Ormos Edit (IBV 3. helyezett) Szokol Dia (IBV 2. helyezett) Pécsi Anett (Ifi-EB 2,3.helyezett)

Mellettük természetesen számos országos bajnok versenyzővel is büszkélkedhet egyesületünk, és ne feledkezzünk meg a Nyíregyházáról indult, de később más egyesületek színeiben is kiváló eredményeket elért versenyzőkről sem, mint például Ormos Edit, vagy Veisz Kitti.

Napjaink legeredményesebb versenyzői:

Szurovcsák Ivett, Buskó Csenge, Trizner Olivér, Hatházi Dóra, Cserfalvi Olaf.

2017-ben a Nyíregyházi Sportcentrum úszó szakágának célja, a magyar rendezésű világbajnokságon és EYOF-n való részvétel.

Az edzések kor és tudás szerint öt csoportban zajlanak:

I. Versenyzőcsoport 1. (serdülő-ifjúsági korosztály)

II. Versenyzőcsoport 2. (gyermek-delfin korosztály)

III. Versenyelőkészítő csoport

IV. Mélyvizes csoport

V. Kisvizes csoport.

Edzőink, csoportjaink: Urbin Tamás vezető edző (ifjúsági-serdülő korcsoport), Gyula Sándor szakedző (gyermek korcsoport), Kelemen Olimpia (cápa-delfin korcsoport), Kovács Attila (delfin-béka korcsoport), Kelemen Ottó (béka korcsoport), Dajka Attiláné (oktató korcsoport).

Óvodás programunk keretében minden nap 17-18 ill. 18-19 óráig háromszor 12-15 fős csoportokban ismerkedhetnek meg a legkisebbek az úszás alapjaival.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város a Nyíregyházi Sportcentrummal közösen 2012. év őszén hirdette meg azt a programját, melynek célja, hogy „minden nyíregyházi tanuljon meg úszni”. E program szellemében a Város Önkormányzata és a Nyíregyházi Sportcentrummal közös pályázatának köszönhetően 2012. őszén 150, 2013-ban 350 óvodás ismerkedhet meg a vízben való mozgás örömével és az úszás alapjaival. Ilyen szintű úszóprogram az utóbbi évtizedben nem valósult meg Nyíregyházán.

A szakág életébe az edzések és a versenyek mellett természetesen olyan közösségépítő rendezvények is beletartoznak, mint például a kirándulások, a közös korcsolyázás vagy éppen a téli sítábor. Emellett fontos szerepet szánunk a nyári szünidő ideje alatt szervezett úszó napközis táborainknak is, ahol az edzések mellett a gyerekek élményekben gazdag heteket tölthetnek el a csodálatos környezetet biztosító Sóstóstrandfürdőn.

Kiváló kapcsolatokat ápolunk a határ menti külföldi egyesületekkel, Nyíregyháza testvér városainak klubjaival. Célunk, hogy az eredményes versenysport mellett minél több nyíregyházi gyermekkel ismertessük meg az úszást, a „vizes környezet” szépségét, örömét. Ily módon elérve azt a célt, hogy a mozgás szeretete, igénye, az egészséges életmód élethosszig tartó programja legyen úszóinknak.

Szakosztályunk működésében nagy segítséget jelent Nyíregyháza Város Önkormányzatával való kiváló együttműködés, illetve a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. támogatása. Segítségükkel tudjuk megvalósítani, hogy minden csoportunknak napi szinten tudunk edzéslehetőséget biztosítani, illetve hogy szakosztályunk a tömeg- és szabadidősport mellett a MÚSZ versenyrendszerében is részt tud venni, sportolóink felkészülését, versenyeztetését biztosítani tudjuk.

Edzőink

Urbin Tamás (vezetőedző - ifjúsági-serdülő kcs)
Urbin Tamás (vezetőedző - ifjúsági-serdülő kcs)
Kovács Attila (edző - delfin-béka kcs.)
Kovács Attila (edző - delfin-béka kcs.)
Kovács Rita
Kovács Rita
Kelemen Olimpia (cápa és delfin kcs.)
Kelemen Olimpia (cápa és delfin kcs.)
Kelemen Ottó (béka kcs.)
Kelemen Ottó (béka kcs.)
Dajka Attiláné (oktató csoport)
Dajka Attiláné (oktató csoport)