ÚSZÁS SZAKÁG

A nyíregyházi úszósport története egészen a 70-es évekre nyúlik vissza. 2009-ben a Nyíregyházi Spartacus Sport Club egyesületből jött létre a Nyírsuli Kft. (jogutód Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft.), melynek úszás szakágához egyre több fiatal csatlakozik.

A szakosztály jelenlegi szakmai stábja 2014. novembere óta irányítja a nyíregyházi úszósport munkáját, ez idő alatt úszóink létszáma csaknem duplájára emelkedett, versenyzőink az országos bajnokságokon díjak sokaságát hozták el. Számos kiemelkedő eredményt elért sportolóval büszkélkedhet Nyíregyháza, az úszósport területén Szabó Tünde olimpiai-, világ- és Európa bajnoki ezüstérmes, IBV aranyérmes úszónő volt az, akinek köszönhetően Nyíregyháza város nevét egy világ megismerhette.

Nemzetközi versenyeken dobogós helyezéseket elért úszóink: Csabai Judit (Európa bajnokságon 3. helyezett, Ifi EB-n 2. helyezett, IBV 1. helyezett) Kovács Rita (Európa- bajnokság 1. helyezett, Ifi EB-n 3. helyezett, IBV 3. helyezett) Szokol Tamás (IBV 1. helyezett) Ormos Edit (IBV 3. helyezett) Szokol Dia (IBV 2. helyezett) Pécsi Anett (Ifi-EB 2,3.helyezett), Hatházi Dóra Ifjúsági Európa bajnoki bronzérmes, Junior Világbajnoki döntős.

Mellettük természetesen számos országos bajnok és bajnoki helyezett versenyzővel is büszkélkedhet egyesületünk.

Napjaink legeredményesebb versenyzői:

Szurovcsják Ivett, Hatházi Dóra, Barna Bianka Dorottya, Tajthy Milán, Lengyel Áron, Molnár Kitti.

2021-ben a Nyíregyházi Sportcentrum úszó szakágának célja, a magyar rendezésű Európa bajnokságon és a Magyar Bajnokságokon való részvétel.

Az edzések kor és tudás szerint öt csoportban zajlanak:

  1. Versenyzőcsoport 1. (serdülő-ifjúsági korosztály)
  2. Versenyzőcsoport 2. (gyermek-delfin korosztály)

III. Verseny előkészítő csoport

  1. Mélyvizes csoport
  2. Kisvizes csoport.

Edzőink, csoportjaink: Urbin Tamás vezető edző (ifjúsági-serdülő korcsoport), Kovács Rita edző (gyermek korcsoport), Kelemen Ottó (cápa-delfin korcsoport), Kelemen Olimpia (béka korcsoport), Kapolka Sándor, Szurovcsják Ivett, Rus János (oktató korcsoport).

Az oktatásunk keretében minden hétköznap 16:30-17:45-ig 12-15 fős csoportokban ismerkedhetnek meg a legkisebbek az úszás alapjaival.

A szakág életébe az edzések és a versenyek mellett természetesen olyan közösségépítő rendezvények is beletartoznak, mint például a kirándulások, a közös korcsolyázás vagy éppen a kerékpártúra. Emellett fontos szerepet szánunk a nyári szünidő ideje alatt szervezett sport- és élmény táborainkban, ahol  az úszás is jelen van. Itt a foglalkozások mellett a gyerekek élményekben gazdag heteket tölthetnek el a teljesen új sportlétesítményekben.

Szakosztályunk működésében nagy segítséget jelent Nyíregyháza MJV Önkormányzatával való kiváló együttműködés, illetve a Nyíregyházi Sportcentrum vezetése. Segítségükkel minden csoportunknak napi szinten tudunk edzéslehetőséget biztosítani, illetve a szakosztályunk a tömeg- és szabadidősport mellett a MÚSZ versenyrendszerében szervezett versenyeken is részt tud venni.

 

Edzőink

Urbin Tamás
Szurovcsják Ivett
Horváth Bendegúz
erőnléti edző
Hódos Péter
Kelemen Ottó
Kovács Rita
Kapolka Sándor
Furkó Eliza
Vadász Lúcia
Ónodi Gyula