A mozgás minden ember számára természetes és magától értetődő igény és cselekvés. A fogyatékkal élő emberek esetében sincs másképp: életükben a sportnak alapvetően ugyanaz a szerepe, mint az épek esetében, ugyanakkor kiemelt jelentőséget is kaphat, ha a sportot integrációs eszköznek tekintjük, mely által a többségi társadalomba való beilleszkedésüket segíthetjük.

A testkultúra az egyetemes kultúra részeként tartalmazza a test egészségét, teljesítőképességét, a testi, lelki, akarati képességek fejlesztését és versenyszerű összemérését szolgáló tevékenységeket. Ezek a mozgásos tevékenységek éppúgy jellemzőek a fogyatékkal élő emberekre, mint ép társaikra.

Véleményünk szerint a parasportágak támogatása, a parasportolók edzéseinek, versenyzési lehetőségeinek biztosítása egyetemleges feladatunk és felelősségünk. Része a társadalmi felelősségvállalásnak, része mindennapjainknak, hisz a mozgáskorlátozottak, fogyatékkal élők iránti tisztelet, elfogadás, az esélyegyenlőség biztosítása a társadalmi kultúra értékmérője is egyben.

A Nyíregyházi Sportcentrum már a korábbi években is biztosította az ülőröplabda csapat versenyeztetési feltételeit, és most a Vívó szakág megalakulásával kiterjesztjük ezt a feladatvállalásunkat a kerekesszékes vívásra is, indulásként ez a két sportág alkotja az ún. Parasport szakágunkat.

Látva az idei Paralimpiai eredményeket, nem lehet nekünk sem más célt kitűzni magunk elé, mint azt, hogy a fogyatékosság okozta nehézségeken felülkerekedve a következő Olimpiára még több parasportolót tudjon kijuttatni Magyarország.

Úgy gondoljuk, hogy ez egy nagyszerű lehetőség, egy új perspektíva a mozgáskorlátozott fiatalok számára, mely akár az életüket is megváltoztathatja megfelelő hozzáállás esetén.

A kerekesszékes vívás edzéseinek a helyszíne az új Atlétikai Centrum. Elmondhatjuk, hogy az elmúlt években sikerült egy olyan prevenciós és rehabilitációs háttérstábot kialakítanunk, illetve rendelkezünk az ezen tevékenységek szakszerű ellátásához szükséges eszközparkkal, melyek jelentős mértékben hozzá tudnak járulni a még jobb eredmények eléréséhez.

A kerekesszékes vívás zászlóvivője Tarjányi István, aki 2013-ban kezdte el a sportolást. Kezdetben 2 és fél évet versenyzett „A” kategóriában, majd 2016-ban lett B kategóriás versenyző. Átminősítése óta folyamatosan hozza a nemzetközi eredményeket. Nem sokkal azután, hogy B kategóriában indulhatott, párbajtőrben megszerezte első nemzetközi érmét a varsói világkupán.

Tarjányi István jó példa arra, hogyan lehet teljes életet élni, s kiemelkedni mindenki közül kerekesszékben is. A Tokióban megrendezett Olimpián elért 8. helyezése arra inspirál bennünket, hogy tovább kell menni ezen az úton, és minél több hasonló sorsú társunknak lehetőséget biztosítani a mindennapos mozgáshoz.

Legjobb eredményei:

 

  • 2020 – világkupa, Eger: kard B kategória 3. hely
  • 2019 – világbajnokság, Cheongju: kardcsapat 4. hely
  • 2019 – világkupa Varsó: kard egyéni 3. hely
  • 2018 – világkupa Eger: kard egyéni 3. hely
  • 2017 – világkupa Eger: kard egyéni 5. hely
  • 2016 – világkupa Varsó: párbajtőr egyéni 3. hely, kard egyéni 6. hely
  • 2016 – világkupa Montreál: párbajtőr egyéni 6. hely, kard egyéni 6. hely
  • 2015 – Országos Bajnokság: kard egyéni 2. hely, párbajtőr egyéni 2. hely

Szakágvezető, edző: Pákey Béla    email: pakey.bela@nyiregyhazisc.hu

                                                            tel.: 06 20 925 69 47

Edző(k)

Pákey Béla