ATLÉTIKA SZAKÁG

Az Atlétika a sportok „királynője” minden sportág alapja, sokoldalúan fejleszt, kiváló, országosan elismert szakemberek irányítják a felkészülést. 2011 óta Nyíregyháza város, valamint a megye utánpótláskorú atlétáinak felkészítése, versenyeztetése a NYÍREGYHÁZI SPORTCENTRUM utánpótlás nevelési rendszerében valósul meg.

A Nyíregyházi Sportcentrum atlétikai szakága elsődleges feladatának tekinti a 10-15 éves korosztály tehetséges fiataljainak kiválasztását, rendszeres, heti minimum 3-4 alkalommal, szakember irányításával az atlétika megszerettetését, sokoldalú felkészítését, versenyeztetését, valamint ifjúsági kortól a sportolók szakági csoportokba való irányítását.

A kölyök atlétikai és a Sport XXI.-es program keretében már a 6-10 éves korú gyerekekkel is foglalkozunk. Az atlétika, mint alapsportág szakágain keresztül elsősorban a minden sportágat meghatározó futás, ugrás, dobás, mozgások játékos formában történő helyes végrehajtásának elsajátítására törekszünk.

A tehetségek felkutatását nem csak Nyíregyházán, hanem a közeli településeken is végezzük, majd az általános iskola befejeztével a város középiskoláiba történő beiskolázással oldjuk meg a további, speciális szakági felkészítést. A szakág rendszeresen kb. 180 főt foglalkoztat, 5 korosztályban.

A sportolókat irányító szakemberek száma jelenleg 11 fő, melyből 5 fő a gyermek-serdülő, 5 fő az ifjúsági, junior,utánpótlás és a felnőtt korosztállyal, valamint 1 edző a 6-10 éves gyerekek játékos felkészítésével foglalkozik. Tanítványainkkal minden korosztályos országos bajnokságon képviseljük a várost, a Nyíregyházi Sportcentrumot. A különböző bajnokságokon több dobogós és  számos értékes helyezéseket szereztek versenyzőink. Sportolóink tehetségét, felkészültségét bizonyítja, hogy rendszeresen több Nyíregyházi Sportcentrumos atléta képviseli városunkat korosztályos válogatott viadalokon, nemzetközi versenyeken. Élsportolóink készülnek az Olimpiára, Világ- és Európa Bajnokságra.

Edzőink és tanítványaik kiváló létesítményi feltételek között készülhetnek a fontos versenyekre. A Tiszavasvári úton felépült, Közép-Európában is együl álló Atlétikai Centrum minden igényt kielégít a legkisebbektől a legidősebb korosztály felkészüléséhez.

A szakág eltökélt szándéka, hogy minden évben téli nyílt felkészülési, kiválasztó versenyeket szervez a gyermek, serdülő, ifjúsági korosztály számára, melyen a városi-, a város közeli, megyei, valamint a régió iskolái, szakosztályai számára is biztosítja részvételi lehetőséget.

A sportág népszerűsítése, megszerettetése, valamint tehetséges tanítványaink a városlakókkal történő megismertetése érdekében, évente szabadtéri országos bajnokság megrendezését tervezzük valamelyik korosztály számára.

Akik sokat tettek az elmúlt években és a legjobbak között voltak versenyszámaikban: Helebrandt Máté(gyaloglás) VB. 5.hely, háromszoros Olimpikon, Tokióban 17. hely, Bakosi Péter(magasugrás) Junior Vb. 8. hely, többszörös Magyar Bajno, . Szikszai Róbert (diszkoszvetés) junior VB. 13 hely, többszörös Magyar Bajnok, Tóth Balázs(súlylökés) többszörös Magyar Bajnok, Kerekes Dóra( diszkoszvetés) Magyar Bajnok, Káplár János(diszkoszvetés), Ónodi Dávid( 100-200 m) Kétszeres Magyar Bajnok,  Palásti Luca Magyar bajnok /400 m/,  Leveleki Bence (távolugró, hármasugró) Pál Robin(távolugró, hármasugró) Osváth Krisztina( 400 m, 800 m) Guba Liliána( 100m, 200 m) Tasi T. Dávid(400 m), Vass Dávid(100-200m)

Vas László

vezető edző

Edzőink

Vas László
Bakosi Béla
Tóth József
Cserpák Róbert
Kerekes László
Oroszi István
Kiss László
Deák Ferenc
Polacsek Krisztina
Pál Robin
Bakosiné Szenczi Erika
Szalka Géza
Szalka Géza