Mozoghatnak, de csak körültekintően

Az egyesületek utánpótlás sportolói szigorú szabályok mellett kezdték újra az edzéseket.

Mint ismert, nagyjából két hónapra teljesen megállt a hazai sportélet, május 4-étől viszont már megengedettek a csapatedzések. Több profi felnőttcsapat élt a lehetőséggel, és újrakezdte a tréningeket, még ha a gyakorlások nem is teljes intenzitásúak és a megszokott körülményektől eltérőek.

Az idő persze leginkább a Kisvárda Master Good NB I.-es labdarúgócsapatát sürgette, hiszen minden más csapatsportágban és a futballban is az élvonal alatti osztályokban befejezettnek nyilvánították a szezont.

A szülők kizárva

A több hónapnyi kihagyás viszont semelyik sportolónak nem tesz jót, így már az utánpótlásban is szépen lassan újraindult az élet. – Úgy, ahogy a kormány rendeletei engedték, fokozatosan kezdtük meg a közös munkát – tájékoztatta lapunkat Neumann Gábor, a Várda Labdarúgó Akadémia utánpótlás-menedzsere.

– Először kis csoportokban végeztük az edzéseket, erre az infrastruktúránk alkalmas, egyszerre több pályát is tudunk használni, majd ahogy lehetett, áttértünk a csapatszintű tréningekre. Természetesen betartunk minden biztonsági intézkedést, az öltözőket nem használjuk, a játékosok edzésre beöltözve érkeznek.

A pálya területén csak a gyerekek és az edzők tartózkodhatnak, szülők nem látogathatják a foglalkozásokat, szakembereink pedig kesztyűben tartják a tréningeket.

– A járványhelyzet alaposan átírta a megszokott menetrendünket, ezért a nyári időszakunk programja is átalakul, ennek kidolgozása folyamatban van. Edzőmérkőzéseink még nem voltak, ezek szervezését is megkezdtük. Partneregyesületeink többsége határon túli, Kárpátalján és a Felvidéken vannak kapcsolataink, ezért ezek időpontjai a határnyitások függvényében alakulnak.

A Nyíregyházi Sportcentrumnál is óvatosan kezdték meg a munkát. – A kormány által előírtakat, valamint az ajánlásokat betartva és folyamatosan nyomon követve kezdtük el az alapmozgásokat – mondta el lapunknak a kosárlabda-, röplabda-, kézilabda-, atlétika- és úszásszakosztállyal is rendelkező Nyíregyházi Sportcentrum ügyvezetője, Kőhalmi Richárd.

– Leginkább a szabadtéri edzéseket preferáljuk, kis csoportokban. A korosztályokat is meghatároztuk, a serdülőktől felfelé tartjuk az edzéseket, igaz, még nem olyan sűrűséggel, mint verseny­időszakban. Csapatsportágakban egyébként is már uborkaszezon következne, viszont azt nem szeretnénk, hogy négy hónap kimaradjon a gyerekek életéből.

Felkészülés később

– Azoknak, akik hozzászoktak, hogy mindennap sportolnak, nagyon hiányzik ez a fajta tevékenység, emiatt döntöttünk úgy, hogy áthidaló jelleggel legyenek közösségben és mozogjanak. Azt még nem tudjuk, hogy a felkészüléseket hogyan lehet elkezdeni, hiszen egyik szakszövetség sem küldte el a bajnokságok konkrét kezdési időpontját. Úgy tervezünk, hogy augusztus elejével minden szakág elkezdi a felkészülést. Itt kimondottan a csapatsportágakra gondolva, mert az atléták és az úszók helyzete más. Nekik nyáron van a fő versenyidőszak, ők készülnek most is, bár az úszóknak nem könnyű, mert egyelőre csak száraz edzéseket végezhetnek.

A nyírbátori Bátori Sárkány Úszóegyesület tagjai is nagyon várják már azt, hogy végre a megszokott módon készülhessenek, és a vízbe vethessék magukat.

– Eddig csak szárazföldi edzéseket tartottunk a szabályok betartásával, egyéni tervek alapján előbb otthon, majd kis csoportokban. Nehéz időszak volt, ezért a jövő hétre pihenőt kap mindenki, saját kedvtelésből persze mozoghatnak és készülhetnek az úszásra, mert június 2-ától végre rendesen is tréningezhetünk. Egyelőre csak a szabadban a huszonöt méteres medencében, öt pályán gyakorolhatunk. Közel másfél százan várjuk már ezt – közölte érdekelődésünkre Kaliba Viktor edző.

BB, MK, ML, www.szon.hu