Egyedüli nyíregyháziként indul

Szeptember 27-én Dohában rajtol el az Atlétikai Világbajnokság,melyen egyedüli nyíregyháziként indul 50 km-es gyaloglásban Helebrandt Máté, a Nyíregyházi Sportcentrum atlétája.

Túl vagy a felkészülésen. Egy rendkívül egyedi helyszínen, éjszaka lesz a versenyed. Hogyan sikerült erre edzened?

-Nyáron júniustól augusztusig végig nagyon keményen edzettem az edzőmmel Pokrovenszki Józseffel. Három nehezítő körülmény van Dohában, amire nem igazán lehet felkészülni. Az egyik, hogy nappal 41 fok van, éjszaka sem hűl le nagyon a levegő, 34-35 fokot lehet mérni. Másik,hogy a VB-t kitolták szeptember végére a meleg miatt, a szezon pedig általában már véget szokott érni augusztusban. A harmadik, hogy éjfélkor fogok elrajtolni és erre még nem volt példa, hogy éjszaka rendezzenek meg egy versenyt.

Vannak praktikáid?

-Az étkezéssel kapcsolatban dietetikussal készültem. A meleg miatt nagyon fontos, hogy milyen ételeket és mennyi folyadékot fogyasztok, hogy végigbírjam az 50 km-et. A verseny körülbelül 4 órás lesz , jóslatokba nem szeretnék bocsátkozni, a végére szeretném tartogatni az energiáimat.

Mennyien indultok ezen a távon és lesz-e még rajtad kívül magyar a csapatban?

-50-60 gyalogló indul el ezen a távon és igen lesz, Venyercsány Bence lesz még rajtam kívül magyar.

Helebrandt Máté szerdán utazik Dohába, ahová népes szurkolócsapat kíséri majd. Természetesen,mint mindig a versenyen végigkövetik majd és drukkol neki a felesége, a szülei és barátai. A Nyíregyházi Sportcentrum atlétája helyi idő szerint szeptember 28-án áll a starthoz, ottani idő szerint 23.35 perckor.