Az időjárás lesz Helebrandt Máté legnagyobb ellenfele

Helebrandt Máté már Dohában készül a világbajnokságra, ­szombaton éjjel fog gyalogolni.

Szerdán kora dél­előtt szállt repülőre atlétaválogatottunk, hogy Doha felé vegye az irányt. Pénteken Katarban kezdődik az atlétikai világbajnokság, amelyen 209 ország versenyzői indulnak. A magyar színeket végül tizenheten képviselik, köztük Helebrandt Máté, a Nyíregyházi Sportcentrum kétszeres olimpikon gyaloglója, aki 50 kilométeren indul. Mátéval vacsora után váltottunk szót, meg is kérdeztük, hogy mi volt a menü.

Szénhidrátfeltöltés

– Most még sajtos-zöldséges gyrostálat ettem csirkemellel, mert ilyenkor még nem szoktam sok szénhidrátot magamhoz venni – válaszolta érdeklődésünkre Helebrandt Máté. – A verseny előtt egy héttel három napig ilyeneket fogyasztok, aztán ez megfordul, és kezdem feltölteni a szénhidrátraktárt.

– A felkészülés jól sikerült, mindent el tudtunk végezni Józsi bá’-val – tért rá a felkészülésre Pokrovenszki József tanítványa. – Sokat edzettünk, sokszor melegben, nyáron napi kétszer, mellette gyógytornáztam is. Úgy néz ki, hogy a nagy kihívást majd az időjárás, a körülmények jelentik. Napközben negyven fok fölötti meleg van alacsony páratartalommal. Napnyugta után fordul a kocka, mert a levegő lehűl harminc-harminckét fokra, a páratartalom viszont felugrik 70-80 százalékra. A csarnok légkondicionált, csak ránk, gyaloglókra meg a maratonistákra vár kemény kihívás. Ráadásul a rajtunk szombaton ottani idő szerint este fél tizenkettőkor lesz. Melegben és magas páratartalommal. Erre itthon nem lehet felkészülni.

A frissítés fontossága

Erre valóban aligha lehet felkészülni itthon, talán csak egy szaunában elhelyezett gyaloglópadon.

Az extra körülmények miatt nagy jelentősége lesz a frissítésnek, annak, hogy megfelelő folyadékot és ásványi anyagokat vigyenek be a gyaloglók a verseny alatt.
– Így igaz, próbáltuk a nyári melegben ezeket gyakorolni. Mikor, mit és mennyit vegyek magamhoz, mennyit igyak. – így Máté.

– A verseny igen fontos az olimpiai kvalifikáció szempontjából, igen értékes ­pontokat lehet szerezni. Éppen ezért az időeredménynek most nincs jelentősége, ám a helyezésnek nagyon. A ­minél eredményesebb ­szereplés érdekében szerda este már fenn maradok, késő este fogok edzeni és napközben aludni. Bízom benne, hogy nem lesz gond, és sikeresen fogok szerepelni.

– Szerencsésen megérkeztünk, elfoglaltuk a szobáinkat. Volt egy kis átmozgatás és már meg is vacsoráztunk. A klíma valóban kemény, hiszen este van ám 38 fok, és valóban olyan magas a páratartalom, mintha szaunában lennénk – tudatta Máté már Dohából.

Katar egy közel-keleti arab emírség a Perzsa-öbölbe nyúló Katari-félszigeten. Területe Magyarországénak körülbelül a kilencede. A világon Katarban a legmagasabb az egy főre jutó hazai össztermék. A volt brit protektorátus 1971 óta független. A főváros Doha, egyben Katar legnagyobb városa, több mint egymillió lakosa van. A várost 1850-ben alapították Al-Bida néven. A Doha név jelentése az arab ad-dawha (nagy fa) szóból ered. Éghajlata forró sivatagi, a hőmérséklet májustól szeptemberig átlagosan 38 °C feletti. A nyári hónapokban szinte nincs csapadék, évente átlagosan 75 mm hullik, leginkább az októbertől márciusig terjedő időszakban. A tél is meleg, a hőmérséklet csak ritkán csökken 7 °C alá. Nyáron a hőmérséklet gyakran eléri és meghaladja a 40 °C-t.

ML, www.szon.hu