Málnai István-díjat kapott Pákey Béla

Kedden este a Magyar Paralimpiai Bizottság 25. évfordulója alkalmából ünnepélyes keretek között adták át Budapesten a Málnai István-díjat az Öbölház Rendezvényközpontban.A díjat minden évben a paralimpikonokat felkészítő edzők, nevelőedzők kapják meg.Idén a kiemelkedő edzői munkájáért Pákey Béla, a Nyíregyházi Sportcentrum vívóedzője vehette át az elismerést. Veress Amarilla 13 évesen kezdett el vívni Pákey Bélánál, akkoriban még az épek között. Bal oldalára veleszületett bénulása miatt 2013-tól kerekesszékes vívó. 2018-ig nyíregyházi színekben többszörös európa-bajnoki és világbajnoki érmes, 2016-ban Rióból az első paralimpiájáról bronzérmesként térhetett haza. 2021-ben a tokiói paralimpián párbajtőr egyéniben aranyérmet nyert.

Tarjányi Istvánnal, aki 17 éves korától kerekesszékes 2013 óta dolgozik együtt Pákey Béla. Tarjányi István sportolói múlt nélkül érkezett a vívás világába. Az eddig együtt dolgozott évek alatt Tarjányi István többször nyert érmet a Kerekesszékes Vívó Világkupán, valamint a 2021-es tokiói paralimpián kardban a nyolcadik helyen végzett. Vívó és edzője már a jövőre koncentrál. Cél a párizsi paralimpia.

A Málnai István-díjat 2016 óta adják át. Málnai István úszó edző 2012-ben hunyt el. Egykori tanítványai között szerepel: Tóth Tamás, Illés Fanni, Kézdi Réka, Pásztory Dóra, Boronkay Péter és Csuri Ferenc. Az új generáció tagjai közül Széni András és Szabó Szilárd. Elismert és kedvelt figurája volt a paraúszásnak. Jelmondata: „nincs megtaníthatatlan gyermek vagy felnőtt, aki saját hiányosságának megfelelően ne tudna megtanulni úszni.”.