Épül az Atlétikai Centrum, ami bekapcsolhatja Nyíregyházát a nemzetközi vérkeringésbe

Ütemterv szerint épül az Atlétikai Centrum a Tiszavasvári úti volt NYVSC pályán, amit a kedvező időjárás is segít. A Modern Városok Programban zajló beruházás a nagy szerkezetépítési munkálatoknál tart, nyár közepére-végére válhat a több részből álló komplexum csarnokrésze zárt épületté. A jövő márciusi befejezést az országos szövetség mellett természetesen a helyi atléták és sportvezetők is nagyon várják.  Nyíregyházi Televízió kérdésére azt mondták: a Közép-Európában egyedülálló létesítmény nemcsak a versenyrendezésben és a téli holtidőszak eltüntetésében segíthet, hanem a helyi utánpótlás-nevelés erősítésében, de a kiegészítő hotellel együtt nemzetközi edzőközponttá is válhat – nemcsak az atléták számára.

Hátul salakos futópálya volt, ahol még diákolimpiai versenyeket rendeztek, de annak idején, még az NYVSC idejében komolyabb versenyek is tartottak itt, egy másik részen pedig füves dobópálya volt.

– így emlékszik vissza a régmúltra az építési területen a Nyíregyházi Sportcentrum atlétikai szakágának vezetője.

Egyedülálló létesítmény

Vas László benne volt a volt NYVSC pálya helyén épülő modern Atlétikai Centrum tervezésében az elejétől a végéig, s állítja, olyan lesz, ami a környéken lévő országokban sehol nincs. Az atléták mellett például a tollaslabdázók, a vívók és a cselgáncsozók is otthonra találnak benne, csakúgy, mint a szabadtéri részen a családok, az amatőr futók, hiszen nekik rekortánpálya készül. A 48 ágyas hotel pedig csalogató lesz az edzési lehetőséget keresők számára, akár nemzetközi versenyek előtt.

Versenyek, utánpótlás, edzőtáborok

Abban bízom, hogy nemcsak a versenyrendezés terén, hanem az atlétika utánpótlás nevelés terén is valamelyest előnybe kerülünk a többiekkel szemben, hiszen lesz hol edzenünk télen, ami most nem adatik meg. A Magyar Atlétikai Szövetség is nagyon várja, hogy elkészüljön ez a létesítmény-együttes, hiszen nekik sincsen hol versenyeket rendezni. S nemcsak versenyeket, hanem edzőtáborokat is tervezünk, nemcsak hazai, hanem nemzetközi porondról is jönnek majd ide atléták.

– mondta Vas László, a Nyíregyházi Sportcentrum atlétikai szakágvezetője.

A sport terén minden szállal városunkhoz kötődő Gyarmati Mihály az aktív sportolást követően az akkori NYVSC atlétikai szakosztályának volt a technikai vezetője a ’80-as években, egyben nagy, részben nemzetközi versenyek szervezője.

Nyíregyháza, mint vidéki atlétikai fellegvár

Mint mesélte, annak idején Nyíregyháza több olimpikont, kontinens- és magyar bajnokot adott, s egyszer még a pontversenyben csapatként a verhetetlennek tartott Honvédot és Dózsát is legyőzték.

Pedig a körülmények nem olyanok voltak, mint majd itt lesznek, még öltözőjük sem nagyon volt – ezért is örül nagyon az új létesítménynek.

Felkerülünk a nemzetközi térképre

Ha ez a létesítmény itt elkészül, akkor én úgy gondolom, hogy Nyíregyháza nemcsak a magyar atlétika térképére fog újra felkerülni, hanem Kelet- és Közép-Európa atlétikai térképére is. Ha valami Nyíregyházán épül, én azok közé tartozom, akik az újat, a fejlődést támogatják. Ha engem kérni fognak, hogy bármiben segítsek, azonnal rendelkezésre fogok állni.

– tette hozzá Gyarmati Mihály, az NYVSC atlétikai szakosztályának korábbi technikai vezetője.

Szerkezetépítés zajlik

A Tiszavasvári úti felüljáróról jól látható a változás, mondhatni, mindenki szeme előtt zajlik a sok szempontból meghatározó, egyedülálló beruházás.

Amit most látunk, az a négyszintes fejépület résznek a szerkezete. Ez már körülbelül az épületnek a legmagasabb pontja lesz. Az elkövetkező időszakban pedig a fedett atlétikai pályának a kivitelezése fog folytatódni.

– a kivitelező Aktuál Bau Kft. ügyvezetője mutatta a pillanatnyi állapotot, ami napról napra látványosabb.

Két 600-as lelátó, beltéri és fedett pálya

Nemsokára érkeznek az 57 méteres rácsos tartók, így el lehet képzelni a látványterven is impozáns csarnok méreteit, de ne feledkezzünk meg a szintén 600 fős lelátóval épülő szabadtéri pályáról és a szintén kültéri, a dobóatlétáknak szánt edzőpályáról.

Március végével a nagy szerkezetépítési munkálatok befejeződnek.

Nemsokára burkolnak

Áprilisban megkezdődnek a tetőszerkezet burkolási és oldalfal burkolási munkálatok. A teljes atlétikai csarnok zárt épületté valamikor nyár közepén-végén fog válni, ami ideális állapotot fog arra teremteni, hogy az őszi-téli időszakban a befejező munkálatokat el tudjuk végezni.

– fogalmazott Hársfalvi Gergely.

Itthon alkothatnak nagyot

Az időjárás az évszakot meghazudtolóan nagyon kedvezően alakul, így ütemterv szerint tarthatónak látszik a 2021. március 5-i befejezés. Az ügyvezető hozzátette: nagy szívügyük, hogy nyíregyháziként saját városukban építhetnek európai színvonalú sportlétesítmény, ami az édesapja, az idén nyugdíjba készülő Hársfalvi Péter pályafutásának szép ékköve lesz.

Tarczy Gyula, www.nyiregyhaza.hu

Fotó: Szarka Lajos