Megtették, amit megkövetelt a haza
Megtették, amit megkövetelt a haza
Az utóbbi két évben ugyan elszoktak attól a közös csapatban (DSC-SI-NYSC) szereplő debreceni és nyíregyházi atléták, hogy „csak” a második helyen végeznek, de előzetesen lehetett kalkulálni azzal, hogy a kétszeres…
A nyíregyháziak hozták a tőlük elvárható helyezéseket az atlétikai csapatbajnokság elődöntőjében.
Az utóbbi két évben ugyan elszoktak attól a közös csapatban (DSC-SI-NYSC) szereplő debreceni és nyíregyházi atléták, hogy „csak” a második helyen végeznek, de előzetesen lehetett kalkulálni azzal, hogy a kétszeres címvédőt a hétvégi, miskolci elődöntőben megelőzi a Budapesti Honvéd.
Főként, hogy a fővárosiak alaposan megerősödtek, nemcsak a 110 méter gáton világbajnoki bronzérmes Baji Balázst tudhatják a soraikban, hanem hozzájuk igazolt szinte a teljes tavalyi gödöllői sprinterszekció is. A miskolci elődöntőben ráadásul némileg tartalékos volt a címvédő, a nyíregyháziak közül hiányzott Pál Robin, Zajácz Petra és Buzga Zoltán, akik több számban is bevethetők, csak egyik versenyszámában, 400 méteren indult a nem teljesen egészséges Osváth Krisztina és a debreceniek sem vetették be az olyan nemzetközi tapasztalattal rendelkező atlétáikat, mint Kerekes Gréta vagy Kazi Tamás, akik szintén több számban „termelték” volna a pontokat.
Velük kiegészülve eltüntethető az az 59 pontos különbség, ami a hétvégén kialakult, persze a szeptemberi székesfehérvári fináléban éppúgy befolyásolhatja majd az eredményeket a szezonvége, mint ahogy most a szezon eleje miatt volt sok minden kiszámíthatatlan. Az is biztató, hogy a közös debreceni-nyíregyházi csapat több pontot (384) ért el, mint a nyugati ágon győztes MTK-UTE (375.5).
A csapat nyíregyházi indulói így is megtették, amit megkövetelt tőlük a haza. Bakosi Péter, az egy év kihagyással újra versenyző Leveleki Bence, Szikszai Róbert, a két NYSC-sel felálló 4×400 méteres férfiváltó valamint Kerekes Dóra is megnyerte a maga versenyszámát. Illetve Szikszai esetében a fő versenyszámát, hiszen a diszkoszvetésben 60 méter fölé jutó atléta, súlylökésben egy második helyezést is szerzett. Ott, ahol az első hat között négy nyíregyházi végzett, a kisebb meglepetést csak az okozta, hogy közülük nem Kerekes László lett a legjobb.
A magasugró Bakosi Péter derékbántalmai közepette állt rajthoz, és annyit ugrott ki magából, amennyi a győzelemhez kellett. Végül szétugrás döntött a javára a honvédos Agárdi Péterrel szemben, de miután átugrotta a 212 centit, Bakosi megőrizte az évek óta meglévő hazai veretlenségét. Női és férfi diszkoszvetésben két-két nyíregyházi zárt az élen. A hölgyeknél a jelek szerint stabilan ötven méter feletti Kerekes Dóra csaknem tíz métert vert a mezőnyre, így klubtársára, az egyéni csúcsot javítógimnazistára, Zsiga Kingára is. A férfiaknál Szikszai Róbertet leginkább klubtársa, Káplár János közelítette meg, így övé lett a második hely.
Nem olvashatták a győztesek között Helebrandt Máté nevét, de nem kell semmi rosszra gondolni. Világbajnoki hatodik helyezett gyaloglónk ugyanis sokkal inkább a hosszabb, így a Londonban számára sikert hozó ötven kilométerre készül, semmint a tízre, amelyben most hirdettek versenyt, ám a klubérdek miatt elindult, és második helyezésével is fontos pontokat hozott.
Kitettek magukért az ifjú sprinterek is, száz méteren Béni Gergő Roland egyéni csúcsot futott, kétszázon pedig Tasi Tibor Dávid és Téglási Ákos érte el eddigi legjobb eredményét – igaz, utóbbiakat a megengedettnél kicsit erősebb hátszél miatt nem lehetett hitelesíteni.
Az egyéni eredmények és helyezések többsége viszont nagyon szép szabadtéri szezonra enged következtetni, és a csapat címvédését sem kell temetni. De szeptemberig még sok minden történhet…
Csapatbajnokság: elődöntő, Keleti csoport, Miskolc
A DSC-DSI-NYSC csapatának színeiben szereplő nyíregyházi versenyzők eredményei
Férfiak
100 m: 15. Téglási Ákos 11.25, 16. Béni Gergő Roland 11.31.200 m: 6. Tasi Tibor Dávid 22.07, 11. Téglási Ákos 22.34, 12. Béni Gergő Roland 22.72.400 m: 3. Tasi Tibor Dávid 49.15.Magasugrás: 1. Bakosi Péter 212.Távolugrás: 7. Varga Péter Balázs 677.Hármasugrás: 1. Leveleki Bence 14.82.Súlylökés: 2. Szikszai Róbert 15.92, 3. Kerekes László 15.77, 5. Káplár János 15.31, 6. Tóth Balázs 14.85.Diszkoszvetés: 1. Szikszai Róbert 60.75, 2. Káplár János 58.20.10 km gyaloglás: 2. Helebrandt Máté 43:13.05.4×100 m: 4. DSC-SI-NYSC (Szőke Barnabás, Béni Gergő Roland, Balogh Levente, Téglási Ákos – valamennyien NYSC) 43.13.4×400 m: 1. DSCI-SI-NYSC (benne Szabó Kristóf, Tasi Tibor Dávid – NYSC) 3:17.56.
Nők
400 m: 4. Osváth Krisztina 58.09, 6. Botos Boglárka 59.48.Súlylökés: 3. Tucsa Veronika 12.01.Diszkoszvetés: 1. Kerekes Dóra 51.18, 2. Zsiga Kinga 41.89.A döntőbe jutott csapatok: 1. Bp. Honvéd 443, 2. DSC-SI-NYSC 384, 3. Konok Kunok 371.5, 4. GEAC-Ikarus 341.5, 5. Viharsarok 319.5, 6. Dunamentiek 285.
Forrás:szon.hu