Azért nem égtek le, mint a Reichstag
Azért nem égtek le, mint a Reichstag
Az U20-as csapatán keresztül bekapcsolódott az európai junior kosárlabda-ligába, vagyis az EYBL-be a Nyíregyházi Sportcentrum. A Sitku Ernő szakmai igazgató vezette legénység a nem éppen közeli…
A lengyelországi Szczeczinben járt, és hasznos meccseket játszott a Nyíregyházi Sportcentrum U20- kosárlabda-csapata.
Az U20-as csapatán keresztül bekapcsolódott az európai junior kosárlabda-ligába, vagyis az EYBL-be a Nyíregyházi Sportcentrum. A Sitku Ernő szakmai igazgató vezette legénység a nem éppen közeli, a szabolcsi megyeszékhelytől több mint 1200 kilométerre lévő lengyelországi Szczecinben járt, ahonnan egy győzelemmel és három vereséggel tért haza. De mit is kell tudni magáról a ligáról?
– Az EYBL a balti államok kezdeményezésére indult el évekkel ezelőtt, azóta viszont kinőtte magát, és immáron van egy közép-európai szekciója is, amelyben dél- és nyugat-európai csapatok is szerepelnek – felelte Sitku Ernő. – Már a korábbi években is terveztük, hogy bekapcsolódunk ebbe a bajnokságba, amelyre most, egy visszalépést követően nyílott lehetőségünk. Minden korosztályban megrendezik az EYBL-döntőjét, amelybe a két csoport legjobbjai kerülnek be. Ez nekünk nem lehet célunk, de tapasztalszerzésre mindenképpen fel tudjuk használni ezeket a mérkőzéseket, amelyeken most is helytálltunk. Legközelebb február végén utazunk ugyancsak Lengyelországba, de jóval közelebb, Przemsylbe, ahol a mostanihoz képest más csapattal veszünk majd részt, hogy többen is részesei legyenek ennek az élménynek. Hosszabb távon is tervezzük a részvételt, az lenne az igazi, ha az egyik alsóbb korosztályos csapatunknak évről évre lehetőséget tudnánk adni, ami a végén biztosan kamatozni fog.
A mostani fordulóban a korosztályos junior és az NB I B-s U20-as bajnokságban szóhoz jutó játékosok szerepeltek, és megtapasztalhatták azt, milyen is, amikor más kosárlabdakultúrákból érkezo csapatokkal is találkoznak, hiszen az ellenfelek között volt két olasz valamint egy-egy lengyel és cseh csapat.
– Láthattuk azt, hogy mennyire tisztelik, netán nem tisztelik a magyar kosárlabdát külföldön – mondta Sitku Ernő. – Sajnos a hazai csapat elleni meccsen egyértelműen az ellenfélnek fújtak a játékvezetők, ha egyre több ilyen eseményen veszünk részt, akkor talán majd nem engednek meg ilyet velünk szemben. Ugyanezt járják végig felnőtt szinten a magyar klubcsapatok is. Szakmailag pedig az a következtetés, hogy mindent ugyanúgy kell csinálni a pályán, ahogy itthon tesszük, csak sokkal precízebben. Itt már könyörtelenül büntet az ellenfél. A legerősebb csapat a cseh Prostejov volt, amely hazája élvonalbeli csapatának közvetlen utánpótlását alkotja. Elgondolkodtunk azon, hogy jövőre esetleg mi is rendeznénk fordulót, mert a körülményeink miatt lehetnénk olyan házigazdák, mint az amúgy tökéletes munkát végző szczeciniek.
Ha már ilyen messzire elmentek a sportcentrumosok, és olyan történelmi város mellett is elhaladtak, mint Berlin, akkor nem hagyták ki, hogy ne nézzék meg a német fővárost.
– Hazafelé megálltunk Berlinben, ahol nagy élményben volt részünk, jártunk az Alexanderplatzon, a Reichstagnál, a Brandenburgi kapunál és bejutottunk egy keletnémet, úgynevezett DDR-múzeumba is – beszélt a szabadidős programról Sitku Ernő. – Ezek is nagy élményt nyújtottak, és a srácok is láthatták, mi volt a különbség a korábbi Nyugat- és Kelet-Németország között.
Európai junior kosárlabda-liga (EYBL): U20, fiúk, Szczecin
Nyíregyházi Sportcentrum–STP Stellazzurra (olasz) 89–71 (24–17, 16–19, 24–22, 25–13)
NYSC: Vaskó 27/12, Demeter Á. 8/3, Mokánszki 17/3, Sitku M. 11/9, Bolden 20. Csere: Farkas D. 2, Carney 2, Bíró B. 2, Nagy D., Sipos T., Papik, Karakó.
CCM Orli Prostejov (cseh)–Nyíregyházi Sportcentrum 85–77 (26–22, 22–29, 20–15, 17–11)
NYSC: Vaskó 21/6, Demeter Á. 8/6, Mokánszki 19/6, Sitku M., Bolden 15. Csere: Farkas D. 7/3, Nagy D. 4, Bíró B. 3, Carney.
King BC Szczecin (lengyel)–Nyíregyházi Sportcentrum 99–90 (23–16, 18–21, 26–29, 32–24)
NYSC: Vaskó 6, Demeter Á. 8, Mokánszki 19, Sitku M. 9/3, Bolden 17. Csere: Farkas D. 21/9, Carney 4, Nagy D. 6, Bíró B., Sipos T.
Oxygen Orange (olasz)–Nyíregyházi Sportcentrum 84–68 (25–10, 20–20, 26–18, 13–20)
NYSC: Demeter Á. 3/3, Carney 15, Nagy D., Farkas D. 14/6, Bolden 2. Csere: Sitku M. 16, Mokánszki 11/3, Vaskó 5, Bíró B. 2, Sipos T., Papik, Karakó.
Forrás:szon.hu