A zürichi Eb az újabb támadási pont!
A zürichi Eb az újabb támadási pont!
Helebrandt Máté jó formában van, és hazai versenyeken is készül az Európa-bajnokságra.
Helebrandt Máté jó formában van, és hazai versenyeken is készül az Európa-bajnokságra.
Az esztendő feléhez közeledve aligha panaszkodhat idei eredményeire Helebrandt Máté, a Nyírsuli válogatott gyaloglója. A huszonötödik esztendős fiatalember eddig begyűjtött két bajnoki címet, Luganóban részt vett egy igen erős nemzetközi versenyen, majd ott volt az esztendő első igen fontos megmérettetésén, a kínai világkupán. Aztán jött két újabb hazai megmérettetés két első helyezéssel. A versenyek előtt és közben voltak külföldi és hazai edzőtáborok, mozgalmasan teltek Pokrovenszki József tanítványának napjai.
– A világkupán többet vártam magamtól, ám nem vagyok elégedetlen – tért rá a kínai versenyre Máté. – A külső körülmények, az eső, a viharos szél áthúzta a számításaimat, és ugyanígy az egy híján százhúsz fős mezőny jó pár tagjáét. A verseny napjáig nagy meleg és szmog volt, aztán jött egy hidegfront. Ráadásul a versenyt megelőző időszakban egy apróbb sérüléssel is bajlódtam. Ezzel együtt a békéscsabai időmnél jobbat gyalogoltam, ám ez az igen erős mezőnyben csak az ötvenkilencedik helyet jelentette.
Nyíregyházán és Tatabányán
Máté levonta a kínai verseny tapasztalatait, és a tőle megszokott elánnal folytatta, ezúttal már hazai pályákon. A Magyar Atlétikai Szövetség új kezdeményezése alapján a legjobb atlétáinknak a korábban megszokott bajnokságok mellett újabb versenyeket is szerveztek. Ilyen volt például a csapatbajnokság keleti elődöntője, ahol Máté a nyíregyházi és debreceni versenyzők alkotta csapat tagja volt. A nyíregyházi versenyen, majd nem sokkal később Tatabányán, a Szuperligán 10 kilométeren állt rajthoz Máté, és mindkét versenyt megnyerte.
Remek lehetőségek
– Remek ötlet a több verseny, a 10 kilométeres távok például tökéletesek egy jó edzéshez. Versenykörülmények között lehet csiszolni a technikát, próbálni a taktikát, váltogatni az iramot, azaz mindenképpen jól szolgálja a felkészülést, ráadásul a győzelem mentálisan is sokat jelent – vélekedett Máté.
A hétvégén jön az újabb hazai verseny, mégpedig Budapesten, az Ikarus–pályán, ahol öt kilométer lesz a táv. Máté pedig szeretné megjavítani a 19:38–as egyéni rekordját. Utána jön két tatai hét és az augusztusi Európa–bajnokság felkészülési hajrája, amelynek Zürich lesz az otthona.
– Bízom benne, hogy nem jön közbe semmi, elkerülnek a sérülések, betegségek, és akkor sikerült majd egy jó eredménnyel és helyezéssel kirukkolni az Európa–bajnokságon – tudatta Máté, aki egyébként immáron okleveles masszőr, hiszen sikerrel vizsgázott a kétesztendős OKJ-s tanfolyamon.
Forrás: szon.hu
Helebrandt Máté jó formában van, és hazai versenyeken is készül az Európa-bajnokságra.