Látványos feltámadás
Látványos feltámadás
Vége a sanyarú időknek. A poriból feltámadt magyar női röplabda válogatott – a svédeket, franciákat és az izraelieket – megelőzve komoly nemzetközi visszhangot kiváltva csoportelsőként biztosította helyét a jövő évi belga-holland rendezésű Európa-bajnokságon.
Régen várt siker: a magyar női röplabda válogatott kvalfikálta magát az Európa-bajnokságra.
Vége a sanyarú időknek. A poriból feltámadt magyar női röplabda válogatott – a svédeket, franciákat és az izraelieket – megelőzve komoly nemzetközi visszhangot kiváltva csoportelsőként biztosította helyét a jövő évi belga-holland rendezésű Európa-bajnokságon. Így huszonhét év elteltével újfent megmutathatja magát a kontinens viadalon!
Ehhez szükség volt arra a másfél éves munkára, amit az újonnan felálló röplabda szövetség elnöksége valósított meg. Mindennek van nyíregyházi vonatkozása is, ugyanis az új elnökség egyik tagja Kósa Árpád, a Nyírsuli ügyvezetője.
– Három fő okot látok arra vonatkozóan, hogy ilyen eredményt érhettünk el – merült a résztelekbe Kósa Árpád. – Először is elkezdtük a gazdálkodás rendbetételét a sportágban. Több mint 100 millió forintos adósságot halmozott fel a szövetség előző vezetése. Mindez azt jelentette, hogy a válogatott számára nem tudtak megfelelő körülményeket teremteni. Akadt olyan játékos, akinek a repülőjegyét sem tudták kifizetni. A kormány döntése alapján, a 16 sportág egyikeként a röplabda is jelentős, 4,2 milliárd forintos állami támogatásban részesül 2020-ig. Többek között ebből a forrásból újra megszerveztük a Savaria Kupát, illetve megfelelő körülmények között edzőtáborozhatott a válogatott.
– Másfelől az új szövetségi kapitány megválasztása is döntő tényezőnek bizonyult. A belga Jan de Brandt – ahogy az egyik játékos fogalmazott – újratanította a röplabdát. Arról nem is beszélve, hogy profi szellemiséget, nyugalmat kölcsönzött a válogatottunknak. A kritikus helyzetekben ez dönthetett a mi javunkra.
– Harmadsorban megkezdtük azon klubok támogatását, amelyek világos fejlesztési koncepcióval rendelkezdtek. Nyíregyháza esetében olyan tervet sikerült letennünk a szövetség asztalára, amely elnyerte a teljes elnökség tetszését, így a lehető legmagasabb támogatásban részesültünk.
Forrás: szon.hu