Népes csapat indul Rómába

Magyarország rekordlétszámú csapattal, 59 versenyzővel indul az idei atlétikai Európa-bajnokságon, mely Rómában június 7-én kezdődik és június 12-ig tart. A Nyíregyházi Sportcentrumot négy atléta képviseli a római kontinensbajnokságon, Szikszai Róbert és Kerekes Dóra diszkoszvetők, Helebrandt Máté, gyalogló és Bakosi Péter magasugró. Az Eb több atlétának fontos állomásnak számít a párizsi olimpiára vezető úton, egyben a római szintet teljesítők kétharmada elindul a kontinensbajnokságon, így nagyon erős mezőnyre lehet számítani.

Minderről kedden tartottak sajtótájékoztatót az Atlétikai Centrumban, ahol Vas László, a Nyíregyházi Sportcentrum atlétikai szakág vezetője elmondta:

Az EB azért is olyan fontos, hogy mert egyik fontos állomása az olimpiára vezető útnak, ahol pontokat lehet gyűjteni. Bízunk benne, hogy versenyzőink helyt tudnak állni. Ami nehezíti az atléták dolgát, hogy nagyon kevés versenyzési lehetőség volt eddig a felkészülés során. Az Eb után még egy állomás következik, a Felnőtt Magyar Bajnokság, amely június végén kerül majd megrendezésre, ez az utolsó, amikor még van lehetőségük pontok gyűjtésre a versenyzőknek.

Sűrű, stresszes, nagyon nehéz ez az év Helebrandt Máté, gyaloglónak is.

A pályafutásom alatt még nem volt olyan szezon, hogy két nagyon fontos nemzetközi versenyem legyen. Kétszer kell csúcsformában lenni, illetve háromszor, mert márciusban már Békéscsabán az Országos Bajnokságon kellett teljesítenem. Úgy érzem, hogy a felkészülésem eddig jól sikerült. Mindent meg fogok tenni, hogy az Európa-bajnokságon is maximálisat nyújtsam, azért is mert az olimpiai kvalifikációs időszak június 30-án zárul, szóval ez még beleszámít. Nekem itt még pontokat kell gyűjteni, az indulási helyemet be kell biztosítani. Ezenkívül még lesz két fontos verseny. Június 22-én lesz egy Honvéd Kupa, ahol 10.000 méteres országos bajnokságot rendeznek nekünk, június 30-án pedig az Országos Bajnokság.

A magasugró Bakosi Péter felkészülése nehéz volt, egy bokasérülés hátráltatta a munkában.

-Örülök, hogy nem kezdtük el a versenyzést, így teljesen fel tudtam épülni. Most már arra koncentrálok, hogy jól teljesítsek az Európa-bajnokságon. Nagyon várom, hogy végre megint versenyezhessek.

Szikszai Róbert is hosszú kihagyás után lép a dobókörbe, mivel sérült volt.

Az év elején műtötték meg a térdemet, de sokat vizesedett, így nem nagyon tudtam edzeni. Most dobtam először a hétvégén. Most már úgy látszik, hogy rendben van a lábam. Az edzéseken jók az eredményeim. Én pénteken délelőtt kezdek az Eb-n és a döntők délután vannak, ilyen sem volt eddig. Utána lesz pár nemzetközi verseny és az Országos Bajnokság, ahol pontokat tudok szerezni az olimpiára.

A hétvégén nemcsak Rómában, hanem Nyíregyházán is versenyeznek majd a nyíregyházi fiatalok. Az Atlétikai Centrum ad majd otthont szombaton és vasárnap az U16, U14 Területi Liga Verseny 2. fordulójának.