Bronzérem Thaiföldről

Thaiföldön rendezték meg december 5-8. között a Kerekesszékes Vívó Világkupa következő állomását, melyen Tarjányi István, a Nyíregyházi Sportcentrum vívója kardban bronzérmet szerzett. A nyíregyházi kerekesszékes vívó értékes pontokkal lett gazdagabb, mellyel kijuthat a 2024-es párizsi olimpiára.

Az utazás hosszú volt és nagyon nehéz. Thaiföldön óriási nagy páratartalom van és emellett a létesítményekben pedig a klíma volt nagyon erős, mindezek mellett Istvánnak sikerült kipihennie az utazás okozta fáradtságot. A világranglista alapján a második helyen volt kiemelve, így nem kellett csoportkört vívnia. Először a brazil Guasson-t győzte a direktkieséses táblán, majd jött a görög ellen. Mindkét ellenfél ellen hátrányból tudott fordítani, így egyedüli európaiként sikerült a legjobb négy közé bejutnia, ahol a nagyon gyors kínai Zhang-tól kikapott, ezzel pedig bronzérmet szerzett. Mivel kontinensalapú a paralimpiai kvalifikáció, ezért kiemelt jelentősége van, hogy egyedüli európaiként tudott itt érmet szerezni. Most, hogy hazatértünk sem állunk le, az ünnepek alatt is keményen dolgozunk tovább. – nyilatkozta az edzője Pákey Béla hétfőn, a Continental Arénában tartott sajtótájékoztatón.

A kvalifikáció szempontjából egy kiemelt versenyen sikerült érmet szereznie Tarjányi Istvánnak. -Nagyon fontos volt ez a világkupa, hiszen olyan embereket tudtam megelőzni, akik mögöttem vannak a világranglistán és most így még nagyobb pontkülönbség alakult ki. – vette át a szót Tarjányi István, aki hozzátette: – A brazil és a görög ellenfelemnél is igyekeztem arra koncentrálni, hogy le tudjam őket győzni. A kínai ellenfelemet viszont nem ismertem, aki teljesen más kategória volt. Egyszerűen meglepett, villámkeze volt. Pákey Béla edzőmmel majd igyekszünk áttanulmányozni a taktikáját.

Jó úton halad Tarjányi István az olimpia felé. A Nyíregyházi Sportcentrum igyekszik mindenben segíteni a sportolót és edzőjét is.

-Nagyon – nagyon büszkék vagyunk Istvánra, az edzőjére és elvégzett munkára, amit beleadtak az elmúlt időszakban. Most évvégre egy olyan eredménnyel, meglepetéssel rukkolt elő Pisti, hogy mindenféleképpen arra lehet következtetni, hogy fél lábbal Párizsba van. Ebben a győzelemben kulcsszerepe van edzőjének, Pákey Bélának is, így a Sportcentrum igyekszik segíteni abban, hogy ott lehessen a helyszínen a tanítványával, a minél jobb eredmény elérése érdekében. Ezeknek az utazásoknak a költségeit így igyekszünk mi fedezni. – mondta el Kőhalmi Richárd, a Nyíregyházi Sportcentrum ügyvezetője.

Tarjányi István január közepén már Walesben egy újabb világkupa versenyen indul.