Három érem és szép helyezések az Országos Úszó Bajnokságon

Szerdától szombatig Debrecen adott otthont a CXXIV. Úszó Országos Bajnokságnak.  A négy nap alatt a Nyíregyházi Sportcentrum színeiben 16 versenyző indult el a legjobb helyezésekért egyéni és váltószámokban.  A versenyeken a teljes magyar élmezőny rajthoz állt, így nem volt könnyű dolguk Urbin Tamás és Kovács Rita tanítványainak. A nyíregyházi versenyzők kitettek magukért. Három bronzéremmel és számos döntős helyezéssel zárták a bajnokságot.

A még csak 16 éves ifjúsági korú Barna Bianka Dorottya  200 m mellen állhatott fel a dobogó harmadik fokára 2:32,61-el, 100 m mellen (1:10,50) negyedik, míg 50 m mellen 5. lett. Külön dicséret illeti, hogy minden versenyszámban egyéni csúcsot úszott. Az eredmények tekintetében így már biztos tagja a magyar ifjúsági válogatottnak és indul a május 14-én kezdődő Gymnasiade-n, Franciaországban.

Sztankovics Anna a fő számában 50 mellen  állhatott fel a dobogó harmadik fokára, három századdal lemaradva az ezüstről és nagy meglepetésre 50 m gyorson  0:25,66-os egyéni csúccsal bronzérmes lett. Az országos bajnokság egyben kvalifikációs verseny is volt az 52 nap múlva rajtoló Világbajnokságra tekintettel. Nagy öröm, hogy a 32 versenyző között ott lesz Sztankovics Anna is 50 m mellen.

Hatházi Dórának nagyon nehéz dolga volt a pillangó számokban, hiszen a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka is indult ezeken a versenyeken. 200  m pillangón rendkívül szoros döntőben egyetlen tized másodpercre maradt le a dobogóról  2:10,91-gyel, amivel 5. lett. Az utolsó nap 100 m pillangón 1:00,57-tel hatodikként ért be a célba. Hatházi Dórinak a héten jön a következő nagy kihívás az életében, az  érettségi vizsga.

Az egyéni számok mellett a váltókban is döntős szereplésért indultak a Nyíregyházi Sportcentrum versenyzői és várakozásokat felül múlva a 4×100 m mix gyorsváltó ( Czegle Péter, Barkóczi Roland, Sztankovics Anna, Hatházi Dóra) összeállításban 6. lett 3:47,65-tel.

A 4×100 m női nyíregyházi gyorsváltó (Barna Bianka Dorottya, Fekete Vivien, Molnár Kitti, Hatházi Dóra) összeállításban 8. lett 4:01,15-tel.

Külön öröm, hogy a versenyen csak a felnőtt OB-ra megállapított szintet teljesítő versenyzők nevezhettek, így dicséret illeti Szabolcsi Almát és edzőjét Kelemen Ottót, aki 11 évesen 50 méter mellúszásban állhatott rajthoz a legnagyobbak között.

Rövid kis pihenő után a Nyíregyházi Sportcentrum versenyzői már újabb verseny vár. Április utolsó napján, 30-án Debrecenben rendezik meg a Hajós Alfréd Kupa második fordulóját és május 6-án a Hosszútáv Úszó Országos Bajnokságot Hódmezővásárhelyen.