Örök emlékek, Máté egyéni csúccsal és vőlegényként tért haza Rióból

Pokrovenszki József tanítványa második ötkarikás seregszemléjén szerettei előtt is gyalogolhatott.

Néhány hónapja még úgy gondoltuk, hogy idén júniusban már javában foglalkozunk a közelgő olimpiai játékokkal. Aztán az élet közbeszólt, a tokiói játékokat elhalasztották. Helebrandt Máté, a Nyíregyházi Sportcentrum gyaloglója harmadik ötkarikás fellépésére készül.

A négy esztendővel ezelőtti, riói olimpián Pokrovenszki József tanítványa egyedüli megyénkbeli sportolóként vett részt.
Ami a riói találkozót illeti, ez volt az első olimpia a dél-amerikai kontinensen.

Rió magyar sztárja egyértelműen Hosszú Katinka volt három bajnoki címével és egy ezüstjével. Az úszók tettek ki leginkább magukért, és szintén triplázott a kajakos Kozák Danuta.

A Copacabanán versenyzett

Visszatérve a „mi fiúnkhoz”, Máté is kivágta a rezet, nem is akárhogyan. Miként akkor arról lapunkban beszámoltunk, azon az augusztus 12-ei pénteken, helyi idő szerint délután fél háromkor hetvennégyen vágtak neki a húsz kilométeres távnak. Máté az ötvenen is teljesítette a szintidőt, végül a rövidebbik távon indult a Copacabanán kialakított pályán.

Remek tempóban, végül egyéni rekorddal huszonnyolcadikként ért célba. Élmények sokaságával tért haza, ezekre mindig jó visszaemlékeznie.

– Nehéz lenne bármit is kiemelni, hiszen feledhetetlen élményekben volt részem – kezdte visszaemlékezését Máté. – Ami a versenyt illeti, mindössze annyi hiányérzetem maradt, hogy az akkori formám alapján talán képes lettem volna egy még jobb időre és helyezésre, bár egy egyéni rekordnál ne legyen túlságosan elégedetlen az ember.

Talán ha nem lettek volna olyan élesek a fordulók, és nem figyelmeztettek volna kétszer…

Rióban olyan sportolói nagyságokkal találkozhattam, mint Novak Djokovics vagy Boris Becker.

A helyszínen szurkolhattam kedvenc sportolómnak, Hosszú Katinkának.

Voltam úszóversenyen, a kajak-kenu pályán és az atlétikai stadionban…

Máténak megadatott az, hogy szülei és néhány barátja a helyszínen szurkolhatott neki, miként az akkori menyasszonya is, aki immáron a felesége. No, ez aztán tényleg nagy sztori!

– Hatalmas erőt adott, hogy a szüleim, néhány barátom és támogatóm ott volt velem. Utólag is nagy köszönet érte. És Ivett kezét is ott kértem meg, meglehetősen romantikus körülmények között – így Máté.

Ez igazi meglepetésbuli volt, hiszen Máténak mindenki előtt sikerült titokban tartani nagy tervét. Egy hajókirándulásra mentek a Rióhoz közeli, gyönyörű Ilha Grande szigetére.

Itt a tengerparti séta közben egyszercsak amolyan hollywoodi módra kedvese elé térdelt, és feltette a nagy kérdést.

A válasz persze igen volt, és az a pillanat mindkettőjük számára kitörölhetetlen emlékkép. Miként a hajókürt, ami jelezte, hogy már csak a két magyarra várnak, hogy visszainduljanak Rióba…

Amarilla csapatbronza

Az olimpia után szeptemberben rendezték a paralimpiát. Ezen is szerepelt megyénkbeli klub versenyzője, mégpedig Veres Amarilla.

Az NYVSC kerekesszékes és kardszakosztályának versenyzője, Pákey Béla tanítványa párbajtőrben egyéniben az ötödik helyen végzett, és tagja volt a bronz­érmes csapatnak.

ML www.szon.hu