Centerben a papa nyomdokain

Lili szeret edzeni és még inkább meccset játszani, bármelyik posztról legyen is szó.

A nyíregyházi női röplabda nincs híján tehetségeknek, akik korosztályukban kitűnnek a játékukkal. Közéjük tartozik a tizenhat esztendős Rufin Martinez Lilian, aki a Sportcentrum U17-es csapatában Erdősné Balogh Erika kezei alatt ­pallérozódik. Lili családi neve sokaknak lehet ismerős: igen, ő a kubai Ernesto Rufin Martinez kislánya, papája az 1989-ben bajnokságot nyert NYVSC-­Szabolcs Gabona egyik erőssége volt.

– Csak jót tudok mondani Liliről – kezdte tanítványa bemutatását Erdősné Balogh Erika egykori remek center.

Jó érzékkel nyúl a labdához

– Jelenleg centerposzton játszik, de szerintem nyitásfogadó négyes ütőben még hasznosabb lehet a játéka. Fizikális mutatói kiválóak, gyors, ruganyos, labdabiztos, nyitásfogadásban is jó. Nagyon jó érzékkel nyúl a labdához, jó az állóképessége, gyors, könnyedén ugrik. Mentalitása is példás, miként csapattársaié. Lili igen szorgalmas, egy edzésről sem hiányzott, alázatos, sokra viheti – így Erdősné Balogh Erika.

– Anyu szerette volna, ha sportolok, apukám röplabdázott, én is ezt kezdtem el, amikor másodikos voltam a Bem-iskolában – indította a beszélgetést Lilian. – Szekérné Böbe néni volt az edzőm. Általánosban még időnként más sportágban is elindultam a suli színeiben, de a röplabda az első számú kedvenc.
– Nagyon szeretem, társakkal kell játszani, alkalmazkodni kell a többiekhez, így a közös siker is mindig nagyobb. Most center vagyok, szerintem a testalkatom, a hosszú lábaim miatt lett ez a posztom, de bárhol szeretek játszani.

Jövőre a tesójával

– Tetszik a centerkedés, de a négyes ütő posztja is, egyébként pedig ott játszom, ahol az edzőm a leghasznosabbnak tart. Nagyon szeretem az edzéseket, a meccseket pedig még inkább. Szeretném majd elérni vagy még meg is haladni azt a szintet, amit apukám mutatott – így Lili.

A csinos fruska a Vasvári-gimi kilencedikese, ő is távoktatásban vesz részt. Második hete már edzenek egyelőre kis csoportokban. Lilinek is nagyon hiányzott már a labda, a háló, a társaság. A teremből a szabadba, a strandröpipályákra költöznek majd.

Kedvenc tárgya nem meglepő módon a tesi, elkezdett tanulni spanyolul, és szabad­idejét szívesen tölti a barátnőivel.

Tesója, az egy évvel idősebb Natali szintén röpizik, és jövőre már egy csapatban fognak játszani. Remélhetőleg töretlen fejlődéssel és sikerrel.

ML, www.szon.hu