Edzőtábor volt a javából

Helebrandt Máté szerint remekül sikerült a japán tréningezés, hamarosan Portugáliában folytatja.

Eddig sínen van Helebrandt Máté felkészülése, amelynek célállomását a tokiói olimpia jelentené. A Nyíregyházi Sportcentrum kétszeres olimpikon gyaloglója nemrégiben érkezett haza Japánból egy háromhetes edzőtáborból. Miként arról már a helyszínről is beszámolt olvasóinknak, a szállásuk a félmilliós Utsunomiya belvárosában volt, a edzéslehetőségek, az ellátás és minden kiváló volt.

– Életem egyik legjobb edzőtáborozása volt, ilyenre nem számítottam – kezdte a kinti napok értékelését Helebrandt Máté, aki mesterével, Pokrovenszki Józseffel és két válogatottbeli társával, a békéscsabai Kovács Barbarával és edzőjével, Germán Tiborral, valamint a honvédos Ricsey Ritával volt a felkelő nap országában.

– Az edzések, a körülmények, a hangulat, minden nagyon stimmelt, nagyon jó volt kinn lenni. Mindenképpen pozitívum, hogy ott voltak a versenyzőtársaim, és bár külön tréningeztünk, azért volt társaság. Mindennap két edzés volt, hetente két úszás és konditermezés egészítette ki a munkát. Reggel hétkor keltünk, és délelőtt tízkor kezdődött az első edzés. Az ebédet csendes pihenő követte, majd délután négytől vagy öttől jött a második edzés. A leghosszabb táv harminc kilométer volt, ezt az utolsó napon időre mentem, és egyéni csúccsal zártam, ami jó visszajelzés az elvégzett munkára. Az időjárásra sem lehetett panasz, enyhe tél volt, egyszer tizen­nyolc fokkal.

Száguldás a szuperexpresszel

Miként azt Máté elárulta, a kemény munka, az edzések mellett volt lehetőség kirándulásra is.

– A második hét végén Tokióba mentünk el egy napra – folytatta élménybeszámolóját válogatott gyaloglónk. – Volt egy városnéző túra, felmentünk a Tokyo Skytree-re, ami 634 méterével a világ legmagasabb szabadon álló tornya. A tetejére nem mentünk, csak mintegy háromszáznegyven méterig. Igen gyorsan vitt fel a lift, a panoráma pedig fantasztikus volt. Tokióba busszal mentünk, vissza pedig a szuperexpresszel, ami lakott területen belül kilencvennel ment, nyílt pályán pedig háromszázzal száguldott. A különbség alig volt érzékelhető, úgy gyorsult.

– Másnap délután elmentünk Nikkóba, ez egy UNESCO által védett terület, a világörökség része, csodás szentélyekkel, templomokkal, egy fahíddal és egy vízeséssel. Ezenkívül vendégül látott bennünket a Tocsigi prefektúra polgármestere, illetve az utolsó héten egy iskolába is ellátogattunk. A gyerekek elénekelték nekünk a suli dalát, mi pedig megismertettük őket a gyaloglással. Ez is hatalmas élmény volt – így Máté.

A hazaérkezés óta csak karácsony másnapján nem volt edzés, illetve az új év első napja is szabad lesz. Aztán itthon folytatódik a felkészülés hosszú edzésekkel. A hűvösebb idő miatt nem olyan gyorsakkal.

– Január 12-én utazunk egy háromhetes portugáliai edzőtáborba – tért át a közeljövő programjára Máté. – Utána egy hétig leszünk itthon, majd ismét visszautazunk három hétre Portugáliába. Kemény időszak lesz, de fontos, mert márciusban Gyűgyön, az 50 kilométeres bajnokságon szeretném teljesíteni az olimpiai részvételhez szükséges időt, azaz a 3 óra 50 percet – így Máté.

KM,www.szon.hu