Gyula mester búcsúversenye

A junior-világbajnokságon remekül váltózó Hatházi Dóra új edzővel folytatja.

A nemrégiben véget ért junior úszó-világbajnokságon a magyar csapat az éremtábla hetedik helyén végzett egy arany-, illetve egy ezüstéremmel, míg a pontversenyben a rendkívül előkelő hatodik helyet szerezte meg.

A Duna Arénában egyéniben és váltóban is rajtkőre állt Hatházi Dóra, a Nyíregyházi Sportcentrum kiválósága. Az eredményeiről már beszámoltunk, 50 pillangón a 26., 100 pillangón a 18. helyen zárt. Négy váltónak volt tagja, mégpedig a női 4×200-as gyorsváltónak (7.), a 4×100-as mix vegyes váltónak (8.), a női 4×100-as gyorsváltónak (7.) és a női 4×100-as vegyes váltónak (6.).

– Ami az egyéni számokat illeti, az ötven pillangó érthetetlenül nagyon gyenge volt, a száz is felejthető, hiszen ha olyan időt úszik, mint a váltóban, akkor középdöntő, netán döntő is lehetett volna – kezdte értékelését Gyula Sándor, Dóra edzője. – Az eredeti tervek alapján a 4×100-as gyors­váltóban indult volna, ám a formája alapján még három váltónak is tagja volt. Az pedig, hogy világbajnoki döntőt úszhattak a váltók, már igen dicséretes. Úgy vélem, az egyéni számokat túlizgulta, hiszen a váltóknak nagyon jól úszott, mert ott a felelősség is megoszlott. Az pedig a klubnak is pozitív lesz, hogy négy döntős váltó tagja volt. Ráadásul a váltó miatt ugyan nem hitelesíthető, de 200 gyorson és 100 pillangón is egyéni legjobbját úszta.

Mindenképpen pozitív

– Úgy érzem, az egyéni számokban még az is éreztette hatását, hogy legerősebb számában, a 200 pillangón nem indulhatott. Pedig a legjobbjával az ötödik helyen végezhetett volna. Összességében mindenképpen pozitív Dóri szereplése, főként, hogy a fiatalabb korosztály tagja.

Korábban már megírtuk, hogy Gyula Sándornak ez volt az utolsó fellépése Dóri mestereként és edzőjeként. A Nyíregyházi Sportcentrum trénere egy korábbi sajtótájékoztatón bejelentette, hogy visszavonul, és befejezi az edzősködést.

Magával is foglalkozna

– Valóban így van, nem változtattam meg a döntésemet – kezdte válaszát a felvetésre Gyula Sándor. – Ez a hat év szép volt, ám úgy vélem, hogy már nem tudom megfelelően motiválni a tanítványaimat. Nekik is kell egy új arc, aki új impulzusokat tud adni. Úgy éreztem, hogy a nagy korkülönbségnek már negatív hatásai voltak. Rám fér a pihenés, ebben az évben például tizenkét hetet nem voltam Nyíregyházán, ami nem kevés.

– Élvezni szeretném a nyugdíjasélet örömeit, a nagyobb versenyekre mint turista el fogok menni, mert a válogatottbeli kollégák nagyon szerettek, és jól éreztük magunkat egymás társaságában. Kedden reggel már sétáltam egy nagyot az erdőben, lesz idő a kirándulásokra és más sportágak találkozóinak megnézésére. Ott leszek majd a röplabdázók, a kosárlabdázók, a kézilabdázók és a focisták meccsein. Eddig nem foglalkoztam magammal, most már erre is lesz időm.

ML, www.szon.hu