Újra legyen magyar kosaras akár az NBA-ben is – a honi játékosok főszerepet kaphatnak
Újra legyen magyar kosaras akár az NBA-ben is - a honi játékosok főszerepet kaphatnak
A következő szezon versenykiírásaival kezdte négyéves munkáját a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének egy hete megválasztott elnöksége, melynek a nyíregyházi Sitku Ernő is tagja.
 A következő szezon versenykiírásaival kezdte négyéves munkáját a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének egy hete megválasztott elnöksége, melynek a nyíregyházi Sitku Ernő is tagja. Az ősszel induló A-csoportos férfi bajnokságban az elnökség módosítja a légiósok szerepeltetését. Az elfogadott kétéves szabályzat szerint a jegyzőkönyvben szerepelhet továbbra is öt nem hazai nevelésű játékos, de egyszerre a pályán csak négy lehet közülük, vagyis az egyik játékosnak mindenképpen hazai nevelésű sportolónak kell lennie.
– A legfontosabb, hogy a magyar kosárlabda minél erősebb legyen, a válogatottjaink magas szintre jussanak el. Ha ez így történik, a magyar játékosok meghatározóak lesznek a klubcsapatokban, majd Európában, és nagyon remélem, hogy később újra lehet magyar kosaras az NBA-ben is – mondta Sitku Ernő az MKOSZ elnökségi tagja.
A 2020/2021-es szezontól újabb lépcsőfok következik a hazai nevelésű sportolók védelme érdekében azzal, hogy az alapszakaszban az első félidőben egy 23 évnél fiatalabb magyarnak a pályán kell lennie a mérkőzéseken. A változások a Nyíregyháza Blue Sharks keretét is érinthetik, mivel így a magyar játékosok iránt nagyobb lehet a kereslet az élvonalban, az NB-I/B-s gárda vezetése viszont szeretne erősíteni a csapaton. A mieink a MAFC ellen vívnak most párharcot a harmadik helyért, mely pénteken idegenben kezdődik, vasárnap pedig 19 órától a Continental Arénában találkoznak a felek. Amennyiben szükséges, május 22-én ismét a fővárosban játszanak a csapatok a két nyert mérkőzésig tartó párharc során.