Katarban is repítené a diszkoszt Szikszai Róbert
Katarban is repítené a diszkoszt Szikszai Róbert
Szikszai Róbert megvédené felnőtt bajnoki címét és az Universiadén is szeretne indulni.
 Rosszabb ne legyen! Szikszai Róbert az elmúlt esztendőben a Savaria-kupán 64,37 méteres egyéni csúcsot ért el, amellyel kvalifikálta magát az augusztusi Európa-bajnokságra. A magyar bajnokságon Kővágó Zoltánt is legyőzte, és megszerezte az első felnőtt bajnoki aranyát. A berlini Eb-n három dobása közül 61,82 volt a legjobb, ezzel sajnos húsz centivel lemaradt a döntőről.
Teremben jobb dobniA versenyszezon után egy bő ­hónapos pihenője volt, november elején ismét edzésbe állt a Nyíregyházi Sportcentrum válogatott diszkoszvetője.
– Elkezdődött a szokásos munka, a tatai edzőtáborban és itthon készültem és készülök a mesterem, Kerekes László irányításával – kezdte érdeklődésünkre Szikszai Róbert. – Szerencsére eddig nem jött közbe semmi és minden a tervek szerint halad. Diszkosszal még csak egyszer dobtunk, most az erősítésen van a hangsúly. Hamarosan megint Tatára megyünk, majd március végén horvátországi edzőtáborba, ami két-három hetes lesz.
– A technikával is foglalkozom, de teremben. Ezt szeretem, hiszen nulla fokban, vagy mínuszban értelmetlen kimenni a szabadba. Rá­adásul abból a szempontból is jó, hogy a két-három méterre lévő szivacs­ba dobunk, így nem tudjuk, hogy milyen ­messzire repült volna a szer. Sokkal jobban tudunk koncentrálni a ­technikai dolgokra. Ráadásul a ­szabadban a diszko­szért el kell sétálni, egy ­edzésen 40–50 dobásra van idő, a teremben pedig 150–200-ra.
– Ami fontos, erősnek érzem magam. Felmentem 122 kilóra, ez ilyenkor szerencsés. Az erőgyűjtéshez jobb, ráadásul nehezebben lehet megsérülni. A versenyszezonra persze majd visszamegyek 110-113 kilóra, mert akkor már fontos lesz a gyorsaság is.
Mihamarabb szintet dobnaAz edzések monotonitását megszakítva a közelmúltban a nyíregyházi fedett pályás versenyen súlylökésben indult, de a fő száma természetesen továbbra is a diszkoszvetés.
– A versenynaptáramban vannak kérdőjelek – tér rá az idei versenyszezonra Robi. – Február végén van a téli dobóbajnokság, de nem biztos, hogy indulunk, miként a téli Európa-kupán. Ami az idei terveket illeti, a bajnokságon szeretném megvédeni a címemet. Mivel még egyetemista vagyok, jó lenne ott lenni az augusztusi Universiadén, aminek Nápoly lesz a házigazdája. Aztán jön a világbajnokság, amelyet szeptember végén, október elején Katarban rendeznek. Ezek az időpontok számomra kedvezőek, mert nyár végén és ősz elején legtöbbször még jó formában vagyok.
– A világbajnoki szint 65 méter, úgy készülök, hogy ezt májusban szeretném teljesíteni. Akkor nyugodtan készülhetnék a versenyekre. A Sportcentrum vezetői mindent biztosítanak ennek eléréséhez – így a ­válogatott atléta, aki egyébként a Nyíregyházi Egyetem hallgatójaként lezárta a vizsgaidőszakot, és készül a folytatásra.
ML