Világbajnokság után esküvő
Világbajnokság után esküvő
Helebrandt Máté 13 évesen a szülei hatására kezdte el az atlétikát. A gyaloglásban, elsősorban a 20km-es távon a rengeteg taktikai lehetőség ragadta meg…
Helebrandt Máté 13 évesen a szülei hatására kezdte el az atlétikát. A gyaloglásban, elsősorban a 20km-es távon a rengeteg taktikai lehetőség ragadta meg.  Több országos első helyezést szerzett, a londoni olimpián, 32., míg 2016-ban, a riói olimpián a 28.-ként ért célba. A Városi Sportgálán, Nyíregyházán is több díjjal jutalmazták az elmúlt héten. A Nyíregyházi Sportcentrum díjazta az egyéni sportolóként és a felnőtt atlétikai csapat tagjaként is.
Hogy sikerült a 2016-os éved a sportkarriered tekintetében?
– A 2016-os év volt a legsikeresebb a pályafutásom során. Szinte minden távon egyéni csúcsot értem el (5km, 10km, 20km, 50km) és 10km-en egy 31 éves országos csúcsot is sikerült átadnom a múltnak. Az idei fő versenyemen, a riói olimpián képviselhettem a hazámat, ami örök emlék marad és a célkitűzésünket is elértem, mivel megjavítottam a legjobbamat és a 28. helyen értem célba.
Milyen céljaid vannak a következő esztendőre?
– A következő szezon fő versenye a felnőtt világbajnokság, amit Londonban rendeznek majd meg. Lehet, hogy ez lesz az első komoly nemzetközi versenyem, ahol 50km-en állok rajthoz.
Hogyan néz ki egy „tökéletes napod”?
– Egy átlagos napom: reggel 5:50-kor kelek, 8-tól 10:30-ig tart a délelőtti edzés, utána csendes pihenő meg ebéd, 1-től 2-ig gyógytornásznál vagyok, utána rohanok edzésre, mert 14:30-tól 16.00-ig tart a délutáni edzés, utána bevásárlás, főzés, 19.00 órakor vacsora 21.00-kor pedig alvás.
Milyen vágyad, álmod van az elkövetkező időszakra, amit szeretnél, ha megvalósulna?
– A riói olimpián megkértem a barátnőm kezét, amire ő igent mondott, ezért most az esküvőnket szervezzük, amit majd jövő augusztusban tartunk, a világbajnokság után.
Kit tekintesz példaképednek és miért?
– Több példaképem van, de most inkább Hosszú Katinkát emelném ki. Az az elképesztő profizmus, kitartás és alázat, ami őt jellemzi, szerintem minden embernek példaértékű lehet. Azt is csodálom benne, hogy a rengeteg versenyei között volt ideje kiadni két önéletrajzi könyvet is, és minden könyvdedikáláson órák hosszáig ott ült, ami a kis úszópalántáknak hatalmas élmény és motiváció lehet.
Kitől kérdeznél és mit a Nyíregyházi Sportcentrum sportolói közül?
– Szurovcsák Ivettől kérdezném ugyanezeket.
Fotó: Szarka Lajos, www.nyiregyhaza.hu