Kellemes élményekkel szeretne hazatérni az olimpiáról
Kellemes élményekkel szeretne hazatérni az olimpiáról
A Nyíregyházi Sportcentrum gyaloglója a londoni olimpia utáni pihenőt követően már a következő ötkarikás játékokat tartotta szem előtt. Olyannyira sikerrel, hogy előbb 20 kilométeren (már tavaly), majd 50 kilométeren is teljesítette a kiküldetési szintet…
Kellemes élményekkel szeretne hazatérni az olimpiáról – Interjú: Helebrandt Máté gyaloglóval
Még pár nap és majd négyesztendős munkát minősít Helebrandt Máté.
A Nyíregyházi Sportcentrum gyaloglója a londoni olimpia utáni pihenőt követően már a következő ötkarikás játékokat tartotta szem előtt. Olyannyira sikerrel, hogy előbb 20 kilométeren (már tavaly), majd 50 kilométeren is teljesítette a kiküldetési szintet. Mesterével, Pokrovenszki Józseffel végül úgy döntöttek, hogy a 20 ki­lométeres távon fog elindulni. A második olimpiai fellépésre készülő sportoló csütörtökön érkezett meg Rio de Janei­róba. Indulása előtt beszél­gettünk a remek sportemberrel.
Négy esztendeje úgy utazott Londonba, hogy jó formában volt, amit egyéni rekord is bizonyított. Akkor szinte az utolsó pillanatban sikerült a szintidőt teljesítenie. Ezzel most nem volt gond, hiszen már tavaly megváltotta a riói repülőjegyet, és a formája most is remek.
Helebrandt Máté: Valóban nincs okom panaszra, szerencsére a formaidőzítés sikerült, és az egyéni csúcsomat is beállítottam az idén. Igaz, a december, valamint a január hozott sérülést, betegséget és kihagyást, de utána minden jól alakult. Februárban fedett pályán bajnoki címet szereztem öt kilométeren, márciusban először indultam ötven kilométeren, és ott is sikerült az első helyen célba érnem. Utána jött a békéscsabai országos bajnokság húsz kilométeren, ahol megvédtem a bajnoki címemet, az egyéni csúcsot beállító 1:22:38-as idővel. Ezt követően volt még pár 10 kilométeres versenyem. Ezek közül kiemelkedik a Budapest-bajnokság, ahol harmincegy éves, szakállas országos csúcsot sikerült megjavítanom.
A legfrissebb idei ranglistát a japán Eiki Takahashi (1:18.26) vezeti, mögötte két honfitársa van. Helebrandt Máté neve a 103. hely mögött van, a már említett 1:23.38-as idővel. Kell ezzel foglalkozni az esélylatolgatásnál?
Helebrandt Máté: A kelleténél többet nem. Londonban is az ötvenötödik eredmé­nyem volt a mezőnyben, és végül a harminckettedik helyen értem célba. A világranglista azért is torz egy kicsit, mert nemzetenként csak három versenyző indulhat. Az olimpiai mezőnyt nem ismerem, de egyébként is azzal foglalkozom, hogy a maximumot hozzam ki magamból.
Mit írna alá előre: huszadik hely egyéni csúccsal, vagy tizedik egy rosszabb eredménnyel?
Helebrandt Máté: Ha a dobogó nem került szóba, az előbbit, azaz a rosszabb helyezést jobb idővel. A mi sportágunkban abszolút mérhető a teljesítmény, a jövőt nézve az idő a mérvadó, az ebben előrelépés objektív. Egyébként, ha válasz­tani lehetne, mondjuk egy bronzérmet szeretnék egyéni csúccsal… Tréfát félretéve, amennyiben a legjobb időmet megjavítom vagy megközelítem, talán a huszadik hely környékén célba érhetek. Ezzel már nagyon elégedett lennék.
Londonban ideálisak voltak a körülmények, értve elsősorban ezt az időjárásra. Rióban mi várható, mire készül, milyen lesz a környezet?
Helebrandt Máté: Az előrejelzések alapján 26-28 fok várható, ami nem gond, viszont a páratartalom az itthonitól magasabb. És ami még érdekes, hogy augusztus 12-én, pénteken délután fél háromkor, magyar idő szerint este fél nyolckor fogunk elrajtolni. Eddig csak vagy reggel, vagy este versenyez­tem, ezért ez egy kicsit szokatlan lesz. Egyébként nem, hiszen a délutáni edzéseimet ilyentájt szoktam kezdeni. A versenyt a Copacabanán kialakított egy kilométeres pályán rendezik, ahol így húsz kört kell megtennünk. Ez jó lesz, mert hússzor találkozom a nekem szurkolókkal.
Miként a legtöbb távoli versenyen, most is hiányozni fog a mester, Pokrovenszki József. Valóban fog hiányozni?
Helebrandt Máté: Természe­tesen, hiszen az lenne az igazi, ha Józsi bá’ is ott lehetne Rióban. Sajnos már megszoktam, hogy a nagy nemzetközi erőpróbákon nem lehet ott az edzőm. Az általa megbeszéltek alapján készülök majd Rióban, és elutazásom után az internet segítségével napi kapcsolatban leszünk. Egyébként heten vagyunk gyaloglók, és a szakágvezető Urbán Sándor lesz kint velünk, tőle kérhetek segítséget, ha valamire rászorulnék.
Mi az, amit elsőként csomagolt be, és ami nem hiányozhat?
Helebrandt Máté: A legfontosabb a cipő és a versenyfelszerelés. Ez a személyi poggyászomba került. Nem maradhatnak el a megszokott vitaminok és táplálékkiegészítők. Ezeken kívül laptop került a csomagba, meg a ruhák.
Mi lesz a riói menetrend?
Helebrandt Máté: Csütörtökön este érkezünk meg, el­fog­laljuk a szálláshelyünket az olimpiai faluban. Pénteken este ott leszek a Maracana stadionban, az ünnepélyes megnyitón, szombattól pedig napi két edzéssel készülök a jövő pénteki versenyemre. Addig el sem hagyom az olimpiai falut, illetve annyira igen, hogy feltérképezzem a verseny helyszínét. Csak a versenyemre koncentrálok, nem szeretnék semmi olyan bakit, ami elronthatná a négyéves munkámat.
Tudomásom szerint maroknyi nyíregyházi fog szorítani önért, hiszen ott lesznek a szülei, a barátnője és még négy ismerőse. Ez bizonyára adhat pluszerőt?
Helebrandt Máté: Ad is, így volt Londonban is, meg minden eddigi versenyemen. Egy csoportban fognak majd szurkolni, és ez majd erőt ad.
Londonban több versenyen is ott volt, látta például Pars Krisztián elsőséget jelentő dobását, és az aranyérmét is a kezébe vehette. Most mit szeretne látni?
Helebrandt Máté: Sok mindent, de a lehetőségek korlátozottak. Versenyzőként abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az atlétika küzdelmeire bemehetek, más sportágaknál pedig ­olyan meccsekre, vagy versenyekre, amelyben magyarok is szerepelnek. Szeretnék majd ezzel élni, illetve szüle­immel, barátnőmmel, barátaimmal szurkolni. Elsőként már a versenyem utáni késő este, amikor Hosszú Katinka és Cseh László fog versenyez­ni. Megyünk még kajak-kenu-döntőkre is. Jó lenne minél több magyar sikernek a helyszínen részese lenni!
Környezetszennyeződés, rablások, gyilkosságok, terrorizmus, betegségek, zika-vírusok. Mitől tart, mi miatt van önben félsz?
Helebrandt Máté: Elsősorban a közbiztonság aggaszt, de remélem, nem lesz gond. Úgy vélem, megelőzhető a baj, ha valaki nem egyedül sétál, hanem csoportosan közlekedik és vigyáz magára. Nagyon remélem, hogy semmi probléma nem lesz, és valóban páratlan, kellemes élményekkel térhetünk haza.
Forrás: szon.hu Fotó: Pusztai Sándor