Háromnál több kísérletre vágyik
Háromnál több kísérletre vágyik
A hét első napjának reggelén még hazai körülmények között edzett egyet, aztán az Európa-bajnoki kerettel együtt elutazott Amszterdamba, ahol szerdától vasárnapig rendezik meg a 23. Atlétikai Európa-bajnokságot…
Második felnőtt Európa-bajnokságán vesz részt a még mindig csak 21 éves diszkoszvető, Szikszai Róbert.
A hét első napjának reggelén még hazai körülmények között edzett egyet, aztán az Európa-bajnoki kerettel együtt elutazott Amszterdamba, ahol szerdától vasárnapig rendezik meg a 23. Atlétikai Európa-bajnokságot. A diszkoszvető Szikszai Róbert ezúttal egyedül képviseli egyesülete, a Nyíregyházi Sportcentrum színeit a viadalon, versenyszámában viszont harmadmagával lesz magyar. Az indulásért duplán is meg kellett küzdenie.
– Fura volt, hogy az Európa-bajnoki szereplést érő eredmény birtokában még egyszer oda kellett állnom a dobókörbe, hogy megküzdjek a negyedik magyarként szintet teljesítő Savanyú Péterrel – mondta a „közjátékról” Szikszai Róbert még az elutazás előtt. – Mivel még sosem kaptam ki tőle, különösebb félnivalóm nem volt a szétdobástól, de mégis csak egyetlen versenyen múlt minden. Szerencsére sikerült odatennem magam, így nem veszett kárba az a munka, amit eddig elvégeztem.
Szikszai Róbert és edzője, Kerekes László azt a döntést hozta meg, hogy ezúttal nem utaznak el az év eleji dél-afrikai edzőtáborba, mert a korábbi évek tapasztalata alapján túl hamar került csúcsformába, amely nem tartott ki a szezon végéig, a legfontosabb versenyekre. Így volt ez 2014-ben is, amikor májusban szórta a hatvan méter feletti dobásokat, az augusztusi Európa-bajnokság selejtezőjében, Zürichben viszont három érvénytelen kísérlettel esett ki.
– Úgy gondolom, a formám most megfelelő – árulta el a 21 éves korával ebben a versenyszámban még titánnak számító diszkoszvető. – Idei tíz versenyemből kilencszer dobtam hatvan méter felett, a tizedik viadalon, Montenegróban is a szakadó eső miatt maradtam alatta. Az év ebben az időszakában jól szokott menni a versenyzés, ilyen szempontból számomra nem rossz, hogy az olimpia miatt korábban rendezik a kontinensbajnokságot. A korábbi években akadtak technikai gondjaim, volt olyan időszak, amikor képtelen voltam bennmaradni a körben. Ez már a múlté, és szeretném bizonyítani Amszterdamban is. Az is változás, hogy amíg tavaly rendre az utolsó kísérletekre hagytam a nagy dobásokat, addig most nem ritka, hogy már elsőre sikerült bekezdeni. Amiatt sem vagyok bánatos, hogy a selejtezőt nem délelőtt, hanem csütörtökön kora este rendezik.
Az Európa-bajnokság az utolsó lehetőség arra, hogy teljesítsék az olimpiai szintet az ötkarikás indulási joggal még nem rendelkező versenyzők. Reálisan nézve van esély a hatalmas egyéni csúcsot jelentő 65 méter elérésére?
– Sok mindennek össze kellene jönnie, de sosem lehet tudni. Maradjunk annyiban, ha több dobásom lenne, mint három, akkor már bravúrt érnék el, hiszen ez azt jelentené, hogy ott lennék a döntőben. Ha ez megtörténik, akkor megváltom a belépőt az összes rangos meghívásos versenyre, illetve a fináléban már tényleg minden előfordulhat – álmodozott picit Szikszai Róbert.
Múzeum téri dobások
Miként a gerelyhajítás, úgy a diszkoszvetés selejtezőit sem az Eb-nek helyszínt adó Olimpiai Stadionban, hanem Amszterdam egyik legszebb közterületén, a Múzeum téren rendezik. A férfi diszkoszvetők kvalifikációját két csoportban rendezik csütörtökön 16.35-től és 18.15-től. A tizenkettes finálé már beköltözik a stadionba, szombaton 20.35-kor kezdődik a döntő.
Forrás: szon.hu