Nyíregyháza Város 2016 -2017. évi Kispályás Labdarúgó Bajnokság Versenykiírása
Nyíregyháza Város 2016 -2017. évi Kispályás Labdarúgó Bajnokság Versenykiírása
A bajnokság célja: A kispályás labdarúgás iránt érdeklődők részére lehetőséget biztosítani a rendszeres sportolásra, Nyíregyháza Város 2016 – 2017. évi Kispályás Labdarúgó Bajnoki címének eldöntése…

Nyíregyháza Város2016 – 2017. éviKispályás Labdarúgó BajnokságVersenykiírása

Nyíregyháza, Sóstói út 24.
Nyíregyháza Város 2016 -2017. évi Kispályás Labdarúgó Bajnokság Versenykiírása
(a nevezési lap letölthető a mellékleteknél!)
1./ A bajnokság célja:

A kispályás labdarúgás iránt érdeklődők részére lehetőséget biztosítani a rendszeres sportolásra.
Nyíregyháza Város 2016 – 2017. évi Kispályás Labdarúgó Bajnoki címének eldöntése.

2./ A bajnokság rendezője:
A NYÍREGYHÁZI SPORTCENTRUM Nonprofit KFT. Kósa Árpád ügyvezető igazgató, valamint a Városi Kispályás Labdarúgó Bizottság.
3./ Kispályás Bizottság:
Elnök: Dajka László4./ A bajnokság helye: Nyíregyháza Városi Stadion
5./ A bajnokság ideje: 2016. augusztus 15-től – 2017. június 30-ig.
A mérkőzések időpontjai:
A mérkőzések a sorsolásban szereplő időpontokban kerülnek lebonyolításra.Az esetleges változtatásokról a versenybizottság a bajnokság hivatalos internetes honlapján, www.nyiregyhazisportcentrum.hu, időben – minimum 1 héttel az aktualitást megelőzően – tájékoztatja az érintetteket illetve az időjárás okozta esetleges halasztásokról a mérkőzést megelőző egy órával értesítést tesz közzé honlapján. Továbbá facebookon az INTERSPORT kispályás bajnokság oldalon.
6./ Résztvevők:
a, Azok a férfi csapatok, amelyek a nevezési lapot 1 példányban személyesen leadják a versenykiírást elfogadják, valamint a nevezési díjat a megjelölt határidőre befizetik a NYÍREGYHÁZI SPORTCENTRUM Nonprofit KFT. pénztárába.
b, Old  Boys csoport: 35. életévét betöltött személyAmatőr osztály: Az a 14. életévét betöltött személy aki a Magyar Labdarúgó Szövetség versenyrendszerébe nem szerepel, illetve legfeljebb a Megyei Bajnokság II. osztályában, vagy annál alacsonyabb osztályban érvényes játékengedéllyel rendelkezik, illetve ha hivatalosan igazolja, hogy magasabb osztályú csapatának a játékengedély kiváltásának időpontja után a játékos már nem aktív tagja, azaz a csapatban nem szerepel. Bármelyik utánpótlás illetve futsal bajnokságban szereplő játékos a bajnokságban részt vehet amíg nem lép pályára nagypályán a felnőtt csapatban.
c, A Nyíregyháza Városi Kispályás Labdarúgó Bajnokságban mindenki saját felelősségére vesz részt. A mérkőzéseken esetlegesen elszenvedett bárminemű sérülés következtében semmilyen felelősségre vonási illetve kártérítési igénnyel nem élhet a rendező szervvel szemben. A rendező szerv a mérkőzések helyszínén annak időpontjában a behozott személyes valamint értéktárgyakért felelősséget nem vállal, azok őrzéséről, biztonságos tárolásáról mindenki saját maga köteles gondoskodni. A bajnoksággal kapcsolatban készült mindennemű hang és képi felvétel esetén azokra vonatkozóan semmilyen igényt nem támaszt. A bajnokságba nevezett csapatok vezetői kötelesek a versenykiírásban foglaltakat a csapat játékosaival megismertetni. A játékos aki a bajnokságban szerepel a versenykiírást és az abban foglaltakat elfogadottnak, saját magára kötelezőnek tekinti.
7./ Nevezési díj: 79.000. Ft.
8./ Nevezési határidő:2016. július 29. péntek 12.00 óra
– A fenti határidőig kell a nevezni szándékozó csapatoknak az 1. példányban kitöltött nevezési lapot személyesen leadni és a nevezési díjat befizetni.A nevezési lapon két csapatvezető elérhetőségét kell megjelölni!
9./ A bajnokság rendszere, lebonyolítása:
a., Csoportbeosztás:  A bajnokság küzdelmei – a nevezésektől függően – Old Boys és Amatőr osztályokban, az osztályokon belül csoportokban kerülnek lebonyolításra. A csoportok kialakítása:Old Boys – A bajnokságba nevezett csapatok két csoportban Old Boys I.o 12 – csapat és Old Boys II. o-ban 12 csapat szerepelnek!A bajnokság végén az I.o utolsó két helyezettje kiesik a II.o-ba a II. o első két helyezettje fel kerül az I.o-ba.
Amatőr osztály – a 2016 -2017. évi „B”-„C”-„D”–„E”-„F”-„G”–„H” csoport 1-2 helyezettjei – kivéve az „A” – egy csoporttal feljebb kerülnek, a 11-12. helyezettjei egy csoporttal lejjebb kapnak besorolást. Visszalépés esetén a legjobb kiesők maradnak a korábbi csoportban, az új csapatok a legalsóbb osztályba kapnak besorolást.
– Az a csapat amelyik a bajnokság során csoport feljutóként 1-2. nem vállalja a feljutást a soron következő bajnokságban a legalsóbb osztályba kap besorolást.- A Fair Play verseny során 60 büntető pont elérését követően a Versenybizottság a csapatot köteles a bajnokságból kizárni.
Fair Play értékelés:Sárgalap 1 pont5 perces kiállítás 3 pontvégleges kiállítás 5 pontlétszámhiányos kiállás, jegyzőkönyv ill. megkülönböztető hiánya 5 pontsportszerűtlen viselkedés- játékos 5 pont- csapatvezető 10 pont- csapathoz tartozó néző 5 pont- jogosulatlan játékos szerepeltetése 10 pont- játékos sportszerű viselkedés – 3 pont- Csapat sportszerű viselkedés – 5 pont
b., A helyezések eldöntéseA bajnokságban szereplő csapatok helyezési sorrendjét – a játékszabályok szerint -bajnoki mérkőzéseken megszerzett pontok összege határozza meg. Győzelemért 3 pont, döntetlenért – 1 pont, vereség esetén 0 pont jár. Azonos pontszám esetén, a helyezéseket illetően az alábbi sorrend dönt:

az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzéseken megszerzett pontok összessége.
a bajnokság során elért több győzelem
az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzések gólkülönbsége.
a bajnokságban elért összes gólkülönbség.
a bajnokságban összesen szerzett több rúgott gól.
bajnoki cím eldöntése esetén 1 mérkőzés rájátszás

10./ A bajnokság díjazása:
A 2016.-2017. évi bajnokság össz. díjazása 360.000. Ft- Az „A” csoport győztese 30.000., 2.helyezett 25.000., 3.helyezett 20.000. Ft díjazásban részesül, míg a többi csoportgyőztes 10-10 ezer Ft díjat nyer.- az Old  Boys I. osztály Bajnok 30.000., 2. helyezett 25.000., 3. helyezett 20.000. Ft díjazásban részesül.
– különdíjak: – Fair Play díjat megszerző csapatnak – legkevesebb büntető pontot begyűjtő csapat – a következő évben nevezési díj 50%-át kell fizetni- csoportonként gólkirály és legjobb kapus – emléktárgy- Csoportonkénti 1-3 helyezettek serleg, oklevél díjazásban részesülnek.
A pénzdíjak, a következő évi bajnokság nevezési díjából kerülnek levonásra!
11./ A bajnokság költségei:
A nevezési díjak tervezett felhasználása:- Pálya előkészítési és bérleti díjak – villanyáram használata – öltöző fürdő wc használat.- Játékvezetői díjak – létesítmény bérleti díja-iroda bérlés, irodaszerek-telefon és internet költség.- Díjazás.
12./ Játékengedély, a játékosok igazolása:

A bajnokságban csak a Kispályás Bizottság által a Nyíregyháza Városi Kispályás Labdarúgó Bajnokságba igazolt és érvényes játékjogosultsággal, (fényképes igazolvány, igazolási szám, pecsét, stb.) és érvényes játékengedéllyel rendelkező játékosok szerepelhetnek.
A 2016-2017. évi bajnokságban játékengedély kiváltása szükséges, melynek ára: 1000.Ft/fő/bajnoki év. A játékengedély érvényessége a bajnokság végén lejár.
Igazolások készítésének helye: Nyíregyházi Sportcentrum kft. Nyíregyháza, Sóstói út 24. (Városi Stadion) Kispályás  Bizottság.
A bajnokság során az új igazolás készítése 2.000.- Ft, átigazolás – 1.000.- Ft. Ezt a díjat a helyszínen a Sportcentrum  Kft. pénztárába kell befizetni számla ellenében.
Igazolás: Az új igazolás elkészítéséhez szükséges 1. db igazolványkép, az igazolt játékos személyi igazolványa, vagy annak fénymásolata.
Átigazolás: Minden játékos maga választja meg, melyik csapatban kíván sportolni. Egy játékos egy idényben (őszi-tavaszi) csak egy csapatban szerepelhet. Egy játékos a bajnokság során csak kétszer igazolhat át másik csapatba. (első igazolás a bajnokság kezdetén kiadott játék engedély  a következő átigazolásra az őszi idény végén kerülhet sor. A téli teremlabdarúgó bajnokságba történő átigazolás már tavaszi igazolásnak minősül)
A bajnokság utolsó négy fordulójában érvénybe lép az átigazolási stop. Ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban átigazolások nem, csak új leigazolások lehetségesek.
A játékvezető köteles minden mérkőzés előtt az igazolványokat ellenőrizni és azokat a mérkőzés ideje alatt magánál tartani.
A játékengedélyt bizonyító igazolványok nélkül a csapat(ok) nem léphet(nek) pályára! Ilyenkor a mérkőzés elmaradásában vétkes csapat ellenfele kapja 3:0 -ás gólaránnyal a 3 bajnoki pontot. Ebben az esetben sportszerűségből barátságos – tehát nem hivatalos – mérkőzés lejátszható a csapatok között, ellenben játékvezetői közreműködés nélkül. Várakozási idő, maximum 10 perc.
A bajnokság során elmaradt, vagy elhalasztott mérkőzésen azok a játékosok szerepelhetnek, akik a mérkőzés lejátszásának adott időpontjában a csapat igazolt játékosai, és érvényes játékengedéllyel rendelkeznek.
A mérkőzésen végleg kiállított játékos játékengedélye a Fegyelmi határozat meghozataláig automatikusan felfüggesztésre kerül.

13./ Egyéb tudnivalók:

A játéktér 20×40 méteres, oldal és alapvonalakkal határolt.
A csapatok 1+5 fős létszámban játsszák mérkőzéseiket. A mérkőzést minimálisan 1+3 fő jelenlétében lehet elkezdeni, illetve folytatni.
A játékidő 2×25 perc, 5 perc szünettel.
IDŐJÁRÁS (vihar, eső…) MIATT FÉLBESZAKADT MÉRKŐZÉSNÉL HA JÁTÉKIDŐ ¾ RÉSZE MÁR ELTELT A PÁLYÁN ELÉRT EREDMÉNY KERÜL JÓVÁÍRÁSRA – ELLENKEZŐ ESETBEN ÚJRAJÁTSZÁS KÖVETKEZIK!
A mérkőzésen alkalmazott szabályokat a versenykiírás melléklete a Szabálykönyv tartalmazza.
A mérkőzés játékvezető hiánya miatt nem maradhat el!
A két csapatvezető köteles írásban megegyezni szükség-játékvezető személyéről, akinek a játékvezetői díját a Bizottság megfizeti. Megegyezés hiányában mind a két csapat vesztesnek lesz nyilvánítva!
A mérkőzésre a pályaválasztó csapat köteles labdát, valamint mérkőzés jegyzőkönyvet biztosítani. JEGYZŐKÖNYV, ILLETVE PÁLYAVÁLASZTÓKÉNT MEGKÜLÖNBÖZTETŐ TRIKÓ HIÁNYA – ELSŐ ALKALOMMAL FIGYELMEZTETÉS TOVÁBBI ESETEKBEN -1 BAJNOKI PONT LEVONÁSSAL JÁR!
A mérkőzések során önkényesen levonuló csapatok büntetése -3 bajnoki pont levonása. (A mérkőzés eredményét meg kell semmisíteni és 3:0 gólaránnyal a három bajnoki pontot a vétlen csapat javára kell igazolni abban az esetben, amikor a vétkes csapat győzelemre, vagy döntetlenre áll. A mérkőzés eredményét nem szabad megváltoztatni abban az esetben, amikor a vétlen csapat három gólnál nagyobb különbséggel vezet.)
A csapatok – saját érdekükben – 20 perccel a mérkőzés előtt jelenjenek meg a helyszínen egységes felszerelésben, illetve edzőcipőben.
A mérkőzéseken a csapatok csak egységes színű, számozott mezben szerepelhetnek.A csapatoknak rendelkezniük kell egy garnitúra saját mezüktől eltérő színű megkülönböztető trikóval (ha a csapat a pályaválasztó hazai) ennek hiánya a második eset után – 1 bajnoki pont levonás illetve alkalmanként  5-fair play büntető pont!
Stoplis futballcipő használata nem engedélyezett!
A bajnokság folyamán várakozási idő nincs, kivéve, ha a csapatok játékosai a mérkőzésen megjelentek de igazolások nincsenek a helyszínen, abban az estben az igazolások megérkezésének idejéig, maximum 10 percig várakozhat a játékvezető. Az előző mérkőzés lefújása után, azaz a saját mérkőzés megkezdése előtt a csapatkapitányok a fényképes igazolványok bemutatásával, valamint a kitöltött mérkőzés jegyzőkönyvvel együtt jelentkezzenek a játékvezetőnél! Ezek ellenőrzése után azonnal kezdődik a mérkőzés. A csapatokban karszalaggal kell rendelkezni a megválasztott kapitánynak, melyet a cserénél sem kell átadni (a kijelölt kapitány tartja a kapcsolatot a játékvezetővel)
A mérkőzéseket a sorsolásban, szereplő időpontokban kell a csapatoknak lejátszani. A mérkőzések elhalasztására csak indokolt esetben a Városi Kispályás Labdarúgó Bizottsággal előzetesen egyeztetve van lehetőség! A mérkőzés elhalasztására irányuló kérelmet csak azután lehet érvényesíteni, miután a mérkőzésen szereplő csapatok vezetői abban megegyeztek. A mérkőzés újrajátszásának időpontjáról a Versenybizottság dönt.
Amennyiben a csapatok – valamilyen rendkívüli ok miatt a kitűzöttől korábbi, vagy későbbi időpontban szeretnék lejátszani a mérkőzést, úgy írásbeli vagy szóbeli megállapodást kell készíteniük és erről hitelt érdemlően legalább a szükséges intézkedés, csapatok, játékvezetők kiértesítése, megtételéhez elegendő nappal a sorsolásban szereplő időpont előtt kell értesíteni a Versenybizottságot jóváhagyás és átütemezés céljából. Az utolsó 4 fordulóban kitűzött mérkőzések más időpontban történő lejátszására nincs lehetőség. Ettől eltérni kivételesen indokolt esetben lehet.
A Versenybizottság kéri a csapatokat, hogy a sorsolásban kiírt mérkőzésekre saját érdekükben pontosan jelenjenek meg, mert ellenkező esetben a mérkőzésekre történő ki nem állásra vonatkozó alábbi szabályt alkalmazza:• Egyszeri ki nem állás esetén -3 büntetőpont levonás• Kétszeri ki nem állás esetén további -6 büntetőpont levonás• Háromszori ki nem állás esetén a bajnokságból történő kizárás.
Kiállítás: 5 perc illetve végleges. (a véglegesen kiállított játékos helyett más nem jöhet vissza!)
A mérkőzésen végleg kiállított játékos játékengedélye felfüggesztésre kerül, az alábbiak szerint:• A mérkőzésen szabálytalanságot elkövető játékos:o 2 sárgalapos figyelmeztetés utáni végleges kiállítás esetén 1 mérkőzés időtartamárao azonnali piros lappal történő végleges kiállítás esetén 2 mérkőzés időtartamárao A mérkőzésen súlyos sportszerűtlenséget – reklamálás, játékvezető, ellenfél, játékos társ szidalmazása, irányába történő köpés – elkövetett játékos végleges kiállítása esetén 3 mérkőzés időtartamára.o Azonos játékos ugyanazon elbírálás alá eső ismételt kiállítása esetén, visszaesőként, a játékos játékjogának felfüggesztésének időtartama minden esetben az előző eltiltás duplája, más esetben a korábbi felfüggesztés időtartamának duplája + az új vétség esetén kiszabott büntetéso A játékos mérkőzés közbeni bárminemű cselekedete, ami tettlegesség szándékára utal, saját csapata, ellenfél játékosa, játékvezető, kispályás bizottság tagja irányába, esetén a játékjog felfüggesztésének időtartama hat hónap.o A játékos mérkőzésen, vagy mérkőzés előtt és után a stadion területén elkövetett bárminemű tettlegessége, Városi Kispályás Bizottságtagja, játékvezető, játékos leköpése esetén a játékjog felfüggesztésének időtartama 2 év.
A kiállított labdarúgó igazolását a fegyelmi büntetés lejárta után, kizárólag a Csapatvezető veheti át a Versenybizottság hivatalos helyiségében!
Amennyiben a csapatvezető az igazolást a játékjog felfüggesztésének lejárta után nem veszi át, és csapatában a játékos igazolás nélkül szerepel, jogosulatlan játékos szerepeltetésének minősül.
Az a csapat amelyik a mérkőzésen igazolással nem rendelkező játékost szerepeltet, vagy olyat akinek az igazolását a fegyelmi eltiltást követően a csapatvezető nem vette át a Kispályás Bizottságtól, -3 büntető pont levonásban részesül. A mérkőzés 3 pontja az ellenfelet illeti 3-0 gólaránnyal, amennyiben a szabálytalanságot elkövető csapat a mérkőzésen győzött, vagy döntetlen eredményt ért el.
A kiállított játékos meghallgatást kérhet a Városi Kispályás Bizottságtól az olyan esetben amely esetén az ügy tisztázására van szükség. A meghallgatás időpontja minden héten szerdán 16,00 és 17,00 közötti időben lehetséges a Városi Kispályás Bizottság irodájában. A meghallgatást  szóban vagy írásban lehet kérni. A meghallgatáson részt vehet a fegyelmi eljárás alá vont csapat képviselője, játékos, játékos képviselője, játékvezető, érintett csapatok képviselői. Meghallgatás kérésére a kiállítást követő első szerdáig van lehetőség.
A játékos játékjogának felfüggesztése ügyében fellebbezésre lehetőség nincs, kivéve a játékjog 2 évre történő felfüggesztését, ebben az esetben fellebbezni a Nyíregyházi Sportcentrum Kft. Ügyvezető Igazgatójánál lehet.
Az egy játékosra vonatkozó játékengedély megvonás, eltiltás az adott (amatőr vagy Old boys) csoport küzdelmeire vonatkoznak.
A félbeszakadt mérkőzés miatt hozott határozat ügyében, mindkét csapat vezetője kérhet meghallgatást.
Amennyiben egy csapat a szabályok ellenére jogosulatlan játékost szerepeltet, és ez a Versenybizottság tudtára jut, a mérkőzés eredménye hivatalból, óvás nélkül megsemmisítésre kerül. A mérkőzések eredménye óvással is megtámadható. Az óvást a mérkőzéstől számított 8 napon belül fogadja el 2 példányban elkészítve, az óvási díj befizetésével.Óvási díj: 6.000.- Ft (Az óvási díjat a csapatvezetőknek a Nyíregyházi Sportcentrum pénztárába kell befizetniük)
Az óvás elbírálásának idejéről a csapatvezetők értesítést kapnak a személyes vagy megbízott útján történő részvétel lehetőségének biztosítása érdekében. Az óvás elbírálását követően a hozott határozattal kapcsolatban fellebbezésre lehetőség nincs.
A Bizottság tagjaival szemben elkövetett bármilyen tettlegesség úgy kerül elbírálásra, mintha a játékvezetővel szemben történt volna.
A csapatoknak a díjakat a végeredmény kihirdetése után 15 napon belül át kell venni! A 15 nap lejárta után díjak nem kerülnek kiosztásra!
A Kispályás Labdarúgó Bizottság a nevezési lapon megnevezett két csapatvezetővel tartja a hivatalos kapcsolatot. Amennyiben a csapatvezetők személye megváltozik, úgy kérjük azt hivatalos formában, írásban bejelenteni. A bejelentés tartalmazza a régi csapatvezető lemondó nyilatkozatát, és a csapatkapitány nyilatkozatát az új csapatvezető kinevezésével kapcsolatban.A csapatvezetők pontos elérhetőségének hiányában a csapathoz el nem jutó információk  következményeiért a felelősséget nem vállaljuk!
A Bizottság által szervezett bajnokságok, kupák, stb, mérkőzésein a mérkőzések rendjének biztosítására a mérkőző csapatok együttesen kötelezettek. Hozzátartozó, szimpatizáns szurkoló magatartása miatt elmaradt, véglegesen félbeszakadt mérkőzés bajnoki pontjait 3:0 gólkülönbséggel az ellenfél csapata kapja. A mérkőzéseken alkoholos állapotú játékos szerepeltetése és a kispadon történő alkohol fogyasztás TILOS!Alkoholos befolyásoltság alatt álló csapatvezető a csapatot bajnoki mérkőzésen nem irányíthatja!
Az előző pontban meghatározott vétség másodszori megállapítása esetén a vétkes csapattól (a bajnoki pontok elvesztésén kívül) -3 büntető pont is levonásra kerül. A harmadik eset után a csapat a folyó és az azt követő évi minden bajnokságból, kupából kizárásra kerül. A vétkes csapatnak a harmadik mérkőzés időpontjában, a versenyjegyzőkönyvben szereplő játékosai a büntetés időszakában, egyetlen csapatban sem játszhatnak.
A mérkőzés elmaradásában, végleges félbeszakadásában mindkét csapat hozzátartozóinak, szurkolóinak vétkessége megállapítható, a mérkőzést lejátszottnak kell tekinteni úgy, hogy ezért egyik csapat sem kap pontot.
Másodszori, illetve harmadszori előfordulás után az előző pontban leírtak szerint kell eljárni.
A kizárás szankció mind az előző két pont esetében, az eset súlyosságától függően akár az első, akár a második félbeszakadt, elmaradt mérkőzés után is alkalmazható. Az eljárás minden esetben a Városi Kispályás Bizottság hatáskörébe tartozik.
A Kispályás Bizottság a bajnoksággal kapcsolatos minden tájékoztatást a bajnokság internetes honlapján  a www.nyiregyhazisportcentrum.hu/kispalya – régi honlap linken közöl, internet hozzáférés akadályoztatása esetén minden kérdéssel a bizottság vezetőjéhez lehet fordulni, telefonon, vagy személyesen.

Minden csapat számára jó játékot és sportszerű küzdelmet kívánunk!
Nyíregyháza, 2016. június  30.
                 Kósa  Árpád                                          Dajka László  Nyíregyházi  Sportcentrum Kft.       Nyíregyháza Városi Kispályás Bizottság          Ügyvezető  Igazgató                                            Elnök