A riói szint lebeg a szeme előtt
A riói szint lebeg a szeme előtt
Amíg a labdajátékot űzők zöme mostanában kezdte meg az év végi szabadságát, addig Helebrandt Máté, a Nyírsuli válogatott gyaloglója már javában készül a jövő évi megmérettetésekre. Neki szeptember közepén indult az egy hónapos pihenő, ami rá is fért, mert kemény szezont húzott le.
Máté nem elégedetlen az idei teljesítményével, jövőre is nagy kihívások várnak rá.
Amíg a labdajátékot űzők zöme mostanában kezdte meg az év végi szabadságát, addig Helebrandt Máté, a Nyírsuli válogatott gyaloglója már javában készül a jövő évi megmérettetésekre. Neki szeptember közepén indult az egy hónapos pihenő, ami rá is fért, mert kemény szezont húzott le.
Az esztendő egy Dél-Afrikai edzőtáborozással kezdődött, majd jöttek a versenyek és az érmek. A fedettpályás OB-n (5 km) a harmadik, a szabadtéri 20 kilométeren az ötödik felnőtt bajnoki aranyát zsebelte be a huszonöt esztendős sportoló. Az idén először megrendezett Szuperliga-sorozaton biztosan nyerte a számát, a csapatbajnokságon a debreceniekkel közös alakulat tagjaként győzelmekkel járult hozzá a bronzhoz. Külföldön is megmérette magát, így a szakmában jegyzett luganói találkozón, ahol eddigi második legjobb eredményével (1:23:35) a tizenkettedik helyen ért célba a kilencvennégy indulóból. A kínai Tancingben rendezett Világ-kupán idei második legjobbjával (1:24.3) végül ötvenharmadik lett a száztizenkilenc rajthoz álló közül. A zürichi Európa-bajnokság viszont nem jött össze, a harmincnégy induló közül huszonötödik lett, mégpedig a legjobbjától jócskán elmaradó (1:27:54) idővel.
Az Eb fájó emlék marad
– Összességében elégedett vagyok az idei eredményekkel – kezdte az esztendő értékelését Helebrandt Máté. – Sajnos a Világ-kupára nem teljesen egészségesen utaztam, ami befolyásolta az teljesítményemet. A zürichi Európa-bajnokság viszont fájó emlék marad, hiszen jó formában voltam. Sajnos túl­izgultam a versenyt.
Aztán a már említett hazai versenyek ismét önbizalmat adtak Pokrovenszki József tanítványának, aki az egy hónapos szünetet követően október derekán ismét elkezdte a munkát. Gyakorta látni Sóstón és környékén, amint az előírt tempóban rója a kilométereket, mögötte mestere pedálozik a bringán. Kell is a kondi, hiszen a következő esztendő sem szűkölködik kihívásokban.
A Csorba-tónál kezdenek
– Nem lesz könnyű esztendő, ezért is várok sokat januárban a Csorba-tó környéki edzőtáborozástól, ahol a tengerszint felett közel 1500 méteren készülhetek majd a gyalogló válogatott tagjaként – tért rá a tervekre Máté. – Zömében itthon fogunk készülni, de lesznek a válogatottal közös tatai edzőtáborozások is. A szokásos hazai bajnokságok mellett három jelentősebb verseny lesz jövőre. Kezdődik a luganói viadallal, amelyen már a riói olimpiai szintet lehet teljesíteni. Egyelőre kétséges, hogy a májusban Ukrajnába tervezett Európa-kupa lesz-e, és ha igen, akkor hol. Az viszont biztos, hogy július végén Dél-Koreában Universi­adét, augusztus végén pedig Pekingben felnőtt világbajnokságot rendeznek. Szeretnék mindkét utóbbin indulni, de csak akkor, ha sikerül úgy elvégezni a felkészülést, hogy ez ne legyen gond. Ezt még átbeszéljük Józsi bával. A jövő évi versenyek legfontosabb célja az, hogy teljesíteni tudjam a riói szintet, amit egyelőre még nem tudok. Ennek rendelünk alá mindent, remélem nem jön közbe sérülés vagy betegség, és sikerülni fog.
A januári edzőtáborozásig vár még pár próbatétel Mátéra, hiszen a Nyíregyházi Főiskola elsőéves hallgatójaként jó pár vizsgát kell abszolválnia.
Tréningek és tanulás
Így aztán napi két tréning, illetve a kiegészítő úszás és gyógytorna mellett jöhet a tanulás. Nem unatkozik, az már szent! Ám azt is tudja, a sikert nem adják ingyen. Sem a versenypályán, sem a főiskolán!
Forrás: szon.hu