A riói szint a célja
A riói szint a célja
A februári fedett pályás bajnoki címe után már három versenyen kellett volna túl lennie Helebrandt Máténak, a Nyíregyházi Sportcentrum válogatott gyaloglójának.
Helebrandt Máté jövő szombaton újabb bajnoki címet szeretne gyalogolni.
A februári fedett pályás bajnoki címe után már három versenyen kellett volna túl lennie Helebrandt Máténak, a Nyíregyházi Sportcentrum válogatott gyaloglójának. Sajnos Pokrovenszki József tanítványa két nemzetközi megmérettetést kihagyott, pedig nem akarta.
Közbeszólt a betegség
– Úgy terveztük, hogy márciusban indulok a luzerni és a dudincei versenyeken, amelyeken már többször is rajthoz álltam. Sajnos influenzás lettem, egy hetet feküdnöm kellett, így nem tudtam sem a svájci, sem a szlovákiai találkozón elindulni – adott magyarázatot a kihagyásokra Máté.
Aztán múlt szombaton végre rajthoz állt, mégpedig a csehországi Podebradyban, ahol a hatvanhat induló között tizenöt nemzet válogatottja is ott volt. Máté végül egyetlen magyarként kilencedikként ért célba a 20 kilométeres versenyen, mégpedig 1:23.42-es idővel.
– Nagyon erős mezőny jött össze, tizenöt kilométerig az egyéni csúcsom részidejénél jobb tempóban mentem. Aztán az utolsó öt kilométeren egyre inkább éreztem a betegség miatti kihagyást. Úgy terveztük, hogy egy óra huszonhárom perc alatt teszem meg a távot, ám az előzményeket figyelembe véve elégedett vagyok az idővel – mondta Máté.
Dél-Korea és Kína
A nyíregyházi versenyző Tatáról indult a csehországi megmérettetésre, és oda is tért vissza. Szerdáig ott folytatja a felkészülést, hiszen jövő hétvégén jön a békéscsabai országos bajnokság. Ezt követően az idén két nagy verseny szerepel a fókuszban. Júliusban Dél-Koreában rendezik az Universiadét, augusztusban pedig Peking ad otthont a felnőtt világbajnokságnak. Az ezekhez szükséges szintidőket Podebradyban teljesítette Máté, ám egyelőre az a biztos, hogy az Universiadén indul. Pekingben is szeretne rajthoz állni, ám korábban az országos szövetség azon a véleményen volt, hogy a két világverseny közötti rövid idő miatt csak az egyiken indulhat, ám még változhat a helyzet.
A mostani is elég lehet
Az esztendő nagy célja az, hogy a riói olimpia szintjét teljesítse a nyíregyházi sportoló. A hírek szerint a nemzetközi szövetség a héten hozza nyilvánosságra, hogy mennyi lesz az A- és a B-szint. A pekingi játékokra 1:24.30 volt a B-szint, a jövő évire nyilván ettől kevesebb, de minden bizonnyal nem lesz elérhetetlen Máté számára.
Sőt, akár az is előfordulhat, hogy már a csehországi verseny ideje is elegendő lehet, hiszen maratonon, gyaloglásban, illetve 10 000 méteren az idén január elseje óta tart a szintteljesítési időszak. Ám a csehországi időnél az idén is többre képes Pokrovenszki József tanítványa, amit már az országos bajnokságon is bebizonyíthat.
Forrás: szon.hu