Véget vetettek a honosításnak
Véget vetettek a honosításnak
Összeült a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) múlt héten megválasztott elnöksége, amelynek tagjai között ott van Sitku Ernő, a Marso-Nyíregyháza szakmai igazgatója is. Az első ülésen nyomban olyan fajsúlyos kérdés került terítékre, mint a következő évi versenykiírás
A férfi kosárlabda-bajnokságban immár az is légiósnak számít, akit honosítottak, maximum öt nem magyar lehet a keretben.
Összeült a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) múlt héten megválasztott elnöksége, amelynek tagjai között ott van Sitku Ernő, a Marso-Nyíregyháza szakmai igazgatója is. Az első ülésen nyomban olyan fajsúlyos kérdés került terítékre, mint a következő évi versenykiírás, azon belül is az idegenlégiósok és az élvonal létszámának kérdése.
Drága lesz az ötödik
Nyíregyházi szempontból a férfiakra vonatkozó szabályok a fontosabbak, és légióskérdésben ezek a következők: a mérkőzésre benevezhető tizenkettes keretben minimum hét magyar játékos mellett maximum öt nem hazai nevelésű kosaras kaphat helyet. Szándékosan nem az idegenlégiós kifejezést használtuk, hiszen innentől kezdve az számít hazai nevelésű játékosnak, aki magyar állampolgárként született vagy 18 éves kora előtt megkapta a magyar állampolgárságot. Vagyis, az a rengeteg honosított játékos, aki az elmúlt idényben elárasztotta a férfi élvonalat, mind-mind abba a – nevezzük így – légióskontingensbe tartozik majd, amelyből csapatonként öt nevezhető a meccsekre.
– Amelyik klub öt nem hazai nevelésű kosarast akar foglalkoztatni, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hiszen az ötödik légiós licencének díja több milliós tételként több mint tízszerese lesz az első négyért fizetendő összegnek – adott kiegészítést a szabályhoz Sitku Ernő elnökségi tag. – Vagyis arra szeretnénk ösztökélni a klubokat, hogy lehetőség szerint mindig legyen a pályán született magyar játékos is. A nemzetközi kupákban szereplő csapatok persze kapnak licencdíjkedvezményt, hiszen az európai porondon olyan szabályok szerint indulhatnak a csapatok, ahogy az a hazájukban is érvényes. Ők emiatt nem kerülhetnek hátrányba, és üdvözölni is kell azon törekvésüket, hogy megmérettetik magunkat a határokon kívül is.
Forrás: szon.hu