Sikeres első esztendőn van túl a Nyíregyházi Sportcentrum
Sikeres első esztendőn van túl a Nyíregyházi Sportcentrum
Az elmúlt esztendő januárja mérföldkövet jelent a megyeszékhely sportjában. Új néven, új struktúra szerint működik tovább Nyíregyháza sportja: a tizenöt esztendőt megélt Nyírsuli Nonprofit Kft. helyett a Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft…
Interjú Kósa Árpáddal:
A Tiszavasvári úti pálya felújítása után kezdődhet majd meg a stadion rekonstrukciója.
Az elmúlt esztendő januárja mérföldkövet jelent a megyeszékhely sportjában. Új néven, új struktúra szerint működik tovább Nyíregyháza sportja: a tizenöt esztendőt megélt Nyírsuli Nonprofit Kft. helyett a Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft. koordinálja és felügyeli a korábbi sportszervezetben dolgozó több mint 1600 sportoló és kilencven edző munkáját.
A Nyírsuliban csak utánpótláskorúak versenyeztek, a megye legnagyobb sportegyesületéhez, a Nyíregyházi Sportcentrumhoz viszont már felnőttcsapatok is tartoznak. Az eltelt egy évről ügyvezetővel beszélgettünk.
Összességében hogyan értékeli a nagy változások utáni esztendőt?
Kósa Árpád: Kifejezetten sikeres évet, sőt éveket zártunk. Az átalakítás lényege az volt, hogy egységesítsük a sportszervezést a városban. Legyen együtt az él-, az utánpótlás- és a szabadidősport. A sok szerteágazó erő és akarat helyett ma már egy szervezetbe tömörülnek azok, akik egyébként szervesen összetartoznak. Ezen kívül az erőforrásainkat is jobban fel tudjuk használni, komoly egészségügyi központ segíti például a sportolók munkáját. Azt szeretnénk, hogy minél több nyíregyházi mozogjon rendszeresen, s ma már nem csupán az utánpótlásra gondolunk. Az 1600 gyerek mellett több mint 3000 kispályás focista, 300 senior versenyző tartozik hozzánk, és bizony immár az élsport egyre nagyobb szelete is a Sportcentrumhoz kötődik valamilyen formában.
A Sportcentrum egyik pillére az utánpótlás-nevelés, a különböző bajnoki eredmények alapján ezzel nem lehet gond. Viszont a felnőttcsapatoknál finoman fogalmazva sem sok saját nevelésű fiatal kap lehetőséget.
Kósa Árpád: Ez is egy nagyon fontos terület. Sok fiatal sportol nálunk azért, hogy egészségesen nőjön fel, s persze vannak, akikből profi sportoló válhat. Amikor elkezdtük felmérni a lehetőségeket, akkor mi is azt láttuk, hogy a tőlünk független felnőttklubok nem szívesen vetik be a nálunk nevelkedő fiatalokat, sokkal inkább nyúlnak kész játékosokhoz. Őket is meg lehet érteni, hiszen a nevelés nehéz feladat, illetve a kockázat is nagyobb. Azonban ahogy szerepet vállaltunk a felnőttcsapatoknál, úgy változott a helyzet. Mondok példát. Az általunk működtetett felnőtt röplabdacsapat az ország egyik élklubja, hiszen ismét kijutott az európai porondra. Ebben az együttesben, amely például tavaly legyőzte az osztrák bajnokot, öt saját nevelésű játékosunk szerepel. Hozzájuk szerződtettünk igazán erős légiósokat. Most, hogy a kosárlabdázóknál is többségi tulajdonos lett a Sportcentrum, a keret fele saját nevelésű játékos. Persze, ez egy nehéz feladat, izzadságos munka, amíg kőkemény profikká válnak ezek a játékosok, de vállalni kell. Így lesznek ezek az együttesek igazi megyebeli, nyíregyházi csapatok.
A futball esetében nagy utat tettünk meg. Tudni kell, hogy a Sportcentrum működteti a teljes utánpótlást. Az elmúlt években felvehettük a Bozsik Akadémia nevet. Azt követően a belga Double Pass cég auditrendszerébe kaptunk meghívást, ahol a legjobb tizenöt klubot vizsgálják teljes mélységig – a szervezet felépítésétől az edzők munkáján és végzettségén át a pályán elért eredményekig. Arra a megállapításra jutottak, hogy ma a miénk az ország hetedik legjobb akadémiája. Ha csupán a legfrissebb híreket nézzük is, igazán büszkék lehetünk: két volt tanítványunk kapott profi szerződést az NB I-ben szereplő Puskás Akadémiánál, vagy éppen Vámos Márk meghívót kapott a korosztályos válogatottba.
A versenysportban az egyéni sportágakban szép eredményt érnek el a versenyzők. A labdajátékoknál egyik csapat sem remekel. Ön is így látja?
Kósa Árpád: Ez a legfrissebb terület, ami a Sportcentrumhoz tartozik, itt még valóban sok a teendő. Annyit azért pontosítanék, hogy a röplabdás hölgyek ismét bejutottak a legjobb négy közé a magyar kupában, nyilvánvalóan a felsőház résztvevői lesznek a bajnoki rájátszásban, és a közép-európai ligában is komoly skalpokat gyűjtöttek. Itt azt is érdemes megjegyezni, hogy a lányok meccsein egyre több a néző, a Bemben lényegében állandó a telt ház. A kézilabdázók a másodosztályban tavaly ezüstérmesek lettek, most is a feljutást ostromolják. S habár ennél a csapatnál az irányítás nem a Sportcentrum kezében van, de büszke vagyok arra, hogy az elmúlt években bátran nyúltak a fiatalokhoz, és stabil gazdálkodás mellett reális esély van a feljutásra. A kosárlabda esetében teljesen új utat kezdett a klub. Egy újonnan megalakult kft. a Sportcentrum többségi tulajdonlása mellett próbál sikeres lenni úgy, hogy a méregdrága légiósok helyett a fiatalokhoz nyúlnak. Ahogy arról korábban is szó volt: ez a nehezebb út. Biztos vagyok abban, hogy már nem sokáig kell bosszúsan felállniuk a meccs után a nézőknek, ősszel már látható pozitív jelei lesznek az új struktúrának.
A Sportcentrum harmadik lába a bujtosi csarnok. Hogyan áll a felújítás, mikor térhetnek oda vissza a csapatok?
Kósa Árpád: A város, az önkormányzat számtalan infrastruktúra-fejlesztést támogat, ami befektetés a gyerekek jövőjébe. Megépült az örökösföldi centrum, sorra újulnak meg az iskolai tornatermek, épült számtalan szabadtéri kondipark, ovifocipálya. Nemrégen hallhattuk a döntést egy európai színvonalú atlétikai centrum építéséről, és persze ott a Buszacsa. Az építkezés a tervek szerint halad. Amennyiben minden jól alakul, akkor a tavasz végén birtokba is vehetjük. Hiszek abban, hogy az új csarnok által nem csupán a csapataink költözhetnek egy modern komplexumba, hanem rendszeresen lehetünk általa rangos országos vagy akár európai versenyek házigazdái is.
Ha már a felújításoknál járunk. Néhány éve még úgy volt, hogy a stadion ügye sínen van. Aztán nem indult be a projekt, a hírek szerint az idén pedig félmilliárddal csökkentették is a felújításra szánt állami támogatást. Az egyre több szabadidős sportolót ez nem érinti, viszont füves és a műfüves focipálya állapota rossz, illetve a műfüvesé katasztrofális. Mikor és miként várható ebben előrelépés?
Kósa Árpád: A műfüves pályával kapcsolatban önöké az első közlés lehetősége, ha már felvetette a kérdést. Itt sikerült a megfelelő forrást megszerezni, ezáltal tavasszal újjávarázsolhatjuk a valóban végletekig elhasznált pályát. Bár nem tartozik a Sportcentrumhoz, de tudomásom szerint a stadion felújításából nem vettek el egy fillért sem. Csupán annyi történt, hogy először megépül az atlétikai centrum – hiszen a stadionbeli építkezéssel az megszűnne –, s a Spartacus remélt feljutását követően, a Tiszavasvári úti vasutas pálya felújítása után kezdődhet meg a stadion rekonstrukciója.
Forrás: szon.hu