Válogatott melegítő kontra hajnali kelés
Válogatott melegítő kontra hajnali kelés
A Magyar Edzők Társasága az edzői hivatás népszerűsítése érdekében „Edző leszek-Nincs akadály!” címmel programot indított. A rendezvénysorozat kilencedik „állomásának” a Nyíregyházi Egyetem volt a házigazdája…
Felértékelődött az edzők szerepe, ezért mutatkozik szükség a képzést segítő programra.
A Magyar Edzők Társasága az edzői hivatás népszerűsítése érdekében „Edző leszek-Nincs akadály!” címmel programot indított. A rendezvénysorozat kilencedik „állomásának” a Nyíregyházi Egyetem volt a házigazdája. A kezdeményezés kiemelt figyelmet fordít a hátrányos körülmények között élő gyermekek segítésére irányuló, speciális tréneri munkát igénylő lehetőségek bemutatására.
– A sport szerepe nagyon felértékelődött az utóbbi időszakban, így különösen meg kell becsülni az edzőket, akik komplex feladatot látnak el – közölte elöljáróban dr. Szabó Tünde, Sportért felelős államtitkár, aki nem csupán díszvendégként vendégeskedett szűkebb hazájában, az olimpiai ezüstérmes korábbi úszó előadást is tartott. – Mondhatjuk, a sorsunkat a kezükbe helyeztük, hisz sokrétű tevékenységet végeznek, munkájuk eredménye kihat az egészségügyre, az oktatásra, nem utolsósorban a családokra. Arról nem beszélve, aki ezt a szép hivatást választja, egyben pedagógusi szerepkört is vállal. Éppen ezért a magyar kormány több programmal támogatja a képzést, olyan juttatásokat biztosítva, hogy akár külföldről is megérje hazatérni, mint ahogy arra jó néhány példa akadt már eddig is. A fejlődés kérdése elengedhetetlen azért is, mivel az elmúlt években csaknem megtriplázódott az igazolt versenyzők száma, így még több jól képzett szakemberre lesz szükség.
Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társasága elnöke bőséges tapasztalatokkal rendelkezhet e téren, hisz nyári, illetve téli olimpián is csapatvezetőként felügyelte a honi legjobbak teljesítményét. Vagyis testközelből élhette át a sportolók és mestereik erőfeszítéseit.
– Huszonöt esztendővel ezelőtt azért alapítottuk meg ezt a szervezetet, hogy hatékony segítséget nyújtsunk az edzőknek – taglalta Molnár Zoltán. – Végre, úgymond helyére került a sor, ennek köszönhetően jelentős összeggel tudjuk segíteni az ezen a területen dolgozókat. Mindemellett a legmodernebb ismeretek átadása érdekében több, mint harminc konferenciát rendezünk idén, annál is inkább, hogy az eredményességet tekintve tartsuk a lépést a világgal. Az edzői pályát választoktól annyit kérek, vigyék jó hírét ennek a szép hivatásnak.
Köpf Károly, a MET titkára hasonlóképpen vélekedett.
– Hallottam, hogy az Európai Unióban két millió orvos dolgozik, csak összehasonlításként, ugyanakkor kilenc millió edző űzi ezt a hivatást! Több szabadidejük van az embereknek, ezzel párhuzamosan szeretnék hasznosan, mozgással eltölteni az időt, ami még képzett szakembert igényel. Emiatt gondolkoztunk egy olyan programban, amely az edzők munkájához nyújt támogatást, másfelől szeretnénk, ha minél nagyobb számban választanák ezt az egész embert kívánó hivatást.
Dr. Kiss Ferenc, a Nyíregyházi Egyetem általános rektorhelyettese, akárcsak Pásztorné Dr. Batta Klára, az intézmény Testnevelési és Sporttudományi Intézet vezetője arról szólt, hogy nyitottak valamennyi kezdeményezés irányában. Miközben tárgyalnak arról, a testnevelési diploma mellett edzői papírt is szerezhessenek a tanulók.
– Harminchárom évesen az egyik legfiatalabbként érdemeltem ki a mesteredzői címet – szólalt fel Vajda Tamás, főiskolai mestertanár. – Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy Szabó Tündével nyolc éves korától dolgozhattam együtt, végigkísérhettem teljes pályafutását, egyben felnőtté válását. Ma nem egészen így történi a mi szakmában, amely az edzői munka mellett a családdal, az iskolával történő kapcsolattartásról is szól. Több időt töltöttünk együtt Tündével, mint a saját szeretteinkkel. Milyen jó lett volna nekünk is ez a fajta támogatás… Ezt csak azért említem, mert sokan csak a csillogást, a válogatott melegítőt látják, a hajnali keléseket, az egyéb gondokat nem, holott ez is velejárója a szakmának.
Forrás:szon.hu